Izaberite stranicu

Током 44. заседања Комитета за светску баштину УНЕСКО-а, усвојено је ново саопштење у вези са претварањем Аја Софије и манастира Хора у џамије од стране Турске,  преноси Атинска новинска агенција. Према дипломатским изворима, саопштење задовољава Грчку, јер испуњава њене основне тежње.

Саопштење, између осталог, одражава најдубље жаљење Комисије због недостатка дијалога и релевантних информација о намерама Турске да промени карактер Аја Софије и манастира Хора, упркос поновљеним позивима Турској да поштује директиве.  Такође, комисија је дубоко забринута због импликација ових промена на екуменску природу два споменика и позива Турску да објави своје намере и започне дијалог пре него што донесе одлуку о било којој другој радикалној промени која се тиче ова два споменика.

Коначно, одлука захтева да Турска до 1. фебруара 2022. преда Центру за Светску баштину ажурирани извештај о одржавању два споменика како би се о том питању разговарало на следећем састанку Комисије. Напомиње се да Грчка учествује као посматрач у овом комитету у којем учествује 21 држава чланица, где је номинована за наредни период. У том контексту, грчка страна, а посебно Министарство спољних послова, у тесној координацији са Министарством културе и спорта, извели су пријатељске штрајкове против држава чланица ове Комисије како би, с једне стране, постигли позитиван исход за своју земљу, а са друге стране да се супротставе сличним напорима Турске, која је, према дипломатским изворима, такође неуспешно покушала да избегне усвајање ове одлуке. Према истим изворима, Египат је одиграо пресудну улогу у тим напорима. Министар спољних послова Никос Дендиас дуго је разговарао о том питању са својим египатским колегом Самехом Соукријем и другим грчким пријатељима.

https://www.orthodoxianewsagency.gr/epikairotita/ounesko-apofasi-gia-ti-metatropi-tis-agias-sofias-se-tzami/

Превела: Љ.Поповић

Pin It on Pinterest

Share This