Izaberite stranicu

У Цркви Св. Илије на Илином брду у Црмници, данас, 2. августа, служена је Света литургија којом је началствовао презвитер Блажо Петровић, парох треће зетске парохије, а саслуживао свештеник Крсто Пламенац, парох црмнички. За пјевницом су појала дјеца са вјеронауке Св. Нине Грузијске из Зете.

Отац Блажо је након Литургије честитао празник вјерном народу, упознајући их са житијем Св. Пророка који је својим животом показао неустрашиву вјеру и бескомпромисно дјелатно служење Богу. У бесједи је истакао и да је на граду Бару велики благослов, као и да се може рећи да је поред Св. Јована Владимира и Св. Илија заштитник града Бара, јер су се данас узносиле молитве Св. Пророку са три мјеста која су му посвјећена, а која окружују Бар: у Мркојевићима, на Волујици и на Илином брду у Црмници, одакле поглед досеже на ове крајеве, како на море тако и на брда.

У завршним ријечима бесједе презвитер Блажо је изразио вјеру и наду да ће се из године у годину све више вјерника окупљати у овој светињи како би прославили Бога Тројичнога и Св. Илију пророка.

До Цркве Св. Илије, није лако доћи. Једним дјелом је макадам а другим се иде пјешке кроз шуму. Мјештани имају намјеру да пробију пут до цркве. Један дио пута је пробијен, али због недостатка финансијских средства радови су обустављени.

По казивању мјештана, црква је саграђена за 48 сати. Петар II Петровић Његош је, да би сачувао територију Црне Горе од Аустро-Угарске, подигао на овом мјесту цркву, која је и била “медник” тада успостављене границе са Аустро-Угарском.

Трудом мјештана, црква је обновљена 1996. године.

о. Крсто Пламенац

Pin It on Pinterest

Share This