Select Page

ПИСМО ПОДРШКЕ

НАШОЈ БРАЋИ И СЕСТРАМА У ХРИСТУ ИЗ НАШЕГ БРАТСКОГ ГРАДА ХЕРЦЕГ НОВОГ
У БОКИ КОТОРСКОЈ, ЦРНА ГОРА

Честити оци, драга браћо и сестре, Мир Божји, Христос се роди!
Срећна и благословена 2020. година милости Господње!

До скора се чинило да је у речима ловћенскога горостаса сажета сва наша стварност:
„Племе моје сном мртвијем спава“. Но ваше величанствено буђење подсетило нас је на речи Песме над песмама: „Ја спавам, ал’ је срце моје будно“, а још више на речи истога тајновидца ловћенског да ће бити што бити не може, чему се више нико није ни надао, што нико није могао ни да претпостави, ни да замисли.
Искрено смо задивљени вашом храброшћу, одлучношћу и пожртвовањем, али смо још више задивљени вашом мирноћом, достојанством и молитвеношћу.
У Светоме писму речи „не бој се“ појављују се 365 пута, за сваки дан у години по једном. Не бој се, јер Ја сам с тобом, Ја који сам Пут, Истина и Живот, Ја који сам Почетак и Крај, Ја који сам Творац света, који сам Светлост свету, Ја који победих свет. Ја сам Реч Божија и Смисао живота. Ја сам Пастир добри који живот свој полаже за овце, Ја сам Женик Цркве, Ја сам Љубав. Све ће проћи, и небо и земља, а Реч остаје, Љубав остаје, и од те Љубави нас нико и ништа и никад одвојити не може. Ако је Бог са нама, ко ће против нас, а Он није са нама једино ако се ми од Њега удаљимо. Господ је стена моја и прибежиште моје и избавитељ мој, Он је помоћник мој, шта ми може учинити човек.
И проницљиво перо Ива Андрића, који је многа лета провео у вашем дивном граду, забележило је да се у животу бојимо многих ствари, а не треба – треба живети. Ваше свете молитве, ваше свете литије, ваша црквеност и светотајински живот, на чудесан и надахњујући начин сведоче да сте ви живи и да живите, јер сте себе и своју судбину сјединили са Оним који је Живот и без Кога живота нема.
Хвала вам, мудра браћо и сестре, и што не заборављате ко је наш прави и једини непријатељ, јер не ратујемо ми против крви и меса, него против злих духова злобе. То је рекао онај који је и сам био прогонитељ Цркве, а касније постао велики и славни

Апостол Павле. Завидан је Нечастиви што је Црква Божија у вашим крајевима, која је била готово на самрти, васкрсла и засијала пуним сјајем, те би сада да вам напакости преко ваше духовно раслабљене и непробуђене браће и сестара, које је као и вас и све нас једна мајка родила. Нека би и њих обасјала божанска светлост и љубав, као што је младог, зајапуреног Савла на његовом путу за Дамаск, не би ли и они схватили да гонећи вас и ваше светиње гоне самога Господа Бога Сведржитеља, не би ли се и они уверили да је „тешко против бодила праћати се“ и не би ли Му и они, покајно и скрушено, завапили: „Господе, шта ми ваља чинити?“ Подај, Господе, па да и Твоја и наша радост, као и Сотонин пораз, буду потпуни.
Новљани и Бокељи били су најбројнији међу оснивачима наше најстарије српске православне цркве у Северној Америци. Била нам је велика част и благослов да угостимо ваше представнике на нашим прославама 125е годишњице цркве и празника Светог Севастијана, у октобру и новембру минуле године, а ваше дарове, уз свете мошти Светога Севастијана и заставу краља Николе, чувамо као највеће светиње и драгоцености. Ови догађаји и ваше присуство су толико ганули и све нас и све наше суграђане, да су наши градски оци врло брзо и без икаквог двоумљења прихватили идеју и усвојили проглас о намери да се наши градови, Џексон и Херцег Нови, побратиме. Не као неки политички, још мање политикантски чин, већ цивилизацијски, културолошки и људски, као признање једном дивном, Божијем човеку који је својом ширином и величином, својом племенитошћу и љубављу, у загрљај спојио два града на два краја планете. Будно и свакодневно молитвено пратимо све ваше активности и свим срцем и умом смо са вама. Веома се радујемо нашем договореном доласку у јуну, ако Бог да, али вам и до тада и увек стојимо на располагању.
Да вас молитве Светога Саве, равноапостолног просветитеља српских земаља и заштитника наше парохије, и Светог Севастијана Џексонског, Сасовићког, Херцегновског и Бокељског, равноапостолног просветитеља америчке земље и оснивача наше парохије, воде, крепе, храбре, надахњују и бране!
С поштовањем, љубављу, дивљењем и благодарношћу у Христу, Спасу нашем, ваша браћа и сестре
из светосавског и светосевастијановског Џексона у Калифорнији

О Божићу 2019./2020. лета Господњег

Pin It on Pinterest

Share This