Izaberite stranicu

Свјатјејши Патријарх московски и све Русије г. Кирил сусрео се јуче у Даниловском манастиру у Москви са генералним секретаром Организације уједињених нација Антониом Гутерешом, саопштено је на званичном сајту Московске  патријаршије.

Поздрављајући високог госта, Патријарх Кирил jе рекao да се Руска православна црква с великом пажњом и уважавањем односи према активностима ОУН, јер је свјесна да је то главна судница у свијету за многострани дијалог у којем свака страна има могућност исказивања сопствене позиције.

“Ми живимо у алармантном времену. Посебно изазивају преокупацију раст тероризма у читавом свијету и дубоки грађански конфликти који се јављају с времена на вријеме. Они руше стабилност држава и друштва. Забрињава нас та све напетија ситуација која се ствара у односима између богатих и сиромашних. Сва та драматична историја развијала се веома брзо током 20. вијека, и чинило се да ће човјечанство наћи пут за решење тих проблема. Међутим, искуство показује супротно”, казао је Патријарх Кирил.

По његовим ријечима, код људи је била присутна нада да ће се у 21. вијеку све измијенити на боље, али, нажалост, чак и узимајући у обзир многе позитивне промене у новијој историји људске цивилизације, и даље постоји низ проблема које савремено друштво не може да превазиђе.

“Наравно, Црква има свој одговор на питање зашто се све ово дешава. Овај одговор, нажалост, сви не дијелимо данас, али то је основно: све је због тога што зло долази из људског срца. Немогуће је игнорисати кризу која се одвија у моралном животу савременог човечанства. Због тога, учешће Цркве у међународним пословима треба да буде усмерено на то да пробуди у људима свијест да је без унутрашње моралне обнове људске заједнице и сваког људског бића немогуће постићи стварни напредак, укључујући и елиминацију сукоба на нашој планети”, нагласио је Патријарх Кирил.

Патријарх московски је у разговору истакао страдања хришћана у разним деловима свијета, посебно на Блиском истоку, гдје је хришћанско становништво је у опасности од уништења.

“Мислим да је веома важно да се учини све како би се осигурало да се хришћани врате и у Сирију и у Либан и Ирак, на земљу гдје су живјели и одакле у ствари били истјерани војним операцијама и терористичким актима. Руска православна црква служи заједно са осталим хришћанским заједницама у заштити прогоњених хришћанских мањина. Можемо да сведочимо о чињеници да је међу хришћанима – и православнима и католицима и протестантима – широко распрострањено разумијевање потребе да се учини све што је могуће да се заустави опасан тренд нестанка хришћана са Блиског истока “, рекао је Његова Светост.

“Кроз програм помоћи жртвама у Сирији и другдје на Блиском Истоку, ми се трудимо да комуницирамо не само са нашом католичком и протестантском браћом, него и са нашом браћом из муслиманске заједнице”, рекао је Његова Светост.

Током састанка је било речи и о проблему породичних вредности у савременом друштву.

“Веома смо забринути због кризе породичних односа. На жалост, данас постоји таква ситуација као последица агресивног секуларизма. Под његовим утицајем ослабили су, а у многим земљама и уништени породични односи. Ово је разлог за велику забринутост “, рекао је Патријарх московски.

Према његовим ријечима, ако је морална природа уништена, човечанство ништа неће моћи да заустави да не чини најстрашније кораке и активности које могу да доведу до његовог самоуништења.

Заузврат, генерални секретар УН-а захвалио је Патријарху за прилику да се састану и разговарају о актуелним питањима савременог међународног живота.

 “Да би се изградило повјерење између двије земље у оквиру глобалне заједнице, улога религије је веома важна. Зато ми је драго што се десио наш састанак данас “, рекао је Гутереш. 

Он је такође изразио забринутост због ситуације у којој се налазе хришћани на Блиском истоку.

“Хришћанска заједница је саставни део самог идентитета овог региона. Они су ту постојали много прије појаве ислама”, рекао је генерални секретар УН.

Дубоко сам увјерен да ће се након стабуилизације ситуације у Ираку и Сирији наћи неко дипломатског решења за то. Важно је да се омогући повратак хришћана и сваке вјерске мањине”, рекао је генералнни секретар ОУН.

Сусрету је присуствовао и стални представник Руске Федерације у Уједињеним нацијама Василиј Небензја.

С руског: Рајо Војиновић

Фото: http://www.patriarchia.ru 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This