Izaberite stranicu

У Мурини је данас (30. априла) обиљежена деветнаеста годишњица од када су се разорни пројектили НАТО пакта сручили на лимски мост и недужне мјештане ове варошице на сјеверу Црне Горе.

У НАТО бомбардовању Мурина, једном од најтежих злочина током агресије на СР Југославију, страдало је шест цивила, од чега троје дјеце.

 НАТО авијација је без икакве објаве и објашњења са десетак пројектила бомбардовала мост на Лиму у самом центру насеља. Страдали су цивили који ни на који начин нијесу учествовали у ратним дејствима, међу њима двије дјевојчице и један дјечак.

Погинули су ученици Основне школе „Петар Дедовић“ Мирослав Кнежевић, Оливера Максимовић и Јулијана Брудар, радник школе Вукић Вулетић, пензионер Манојло Коматина и домаћица Милка Кочановић.

У нападу су тешко повријеђени Жељко Белановић, Светлана Зечевић и Тина Миловић, а лакше Мирко Шошкић, Данило Јокић, Васко Чејовић, Слободан Миросављевић и Славко Мирковић.

Мост на Лиму је оштећен, а није било ниједне куће у окружењу која није претрпјела штету. Страдали су и погон текстилне конфекције, стари хотел, мјесна продавница, као и Дом културе.

Полагање вијенаца

Молебан невиним жртвама служило је свештенство епархије Будимљанско-Никшићке и Митрополије Црногорско приморске.

У име мјесне заједнице Мурино присутнима се обратио предсједник Бранислав Оташевић а бесједе су одржали др. Божидар Бојовић и историчар Горан Киковић.

Поред породица страдалих и великог броја грађана Мурине и околних села, вијенце су положиле и бројне делегације.

У име предсједника ДНП-а Милана Кнежевића вијенац је положила делегација на челу са послаником Милуном Зоговићем.

Вијенце су положили и представници Организације бораца НОР Тиват (југославенска опција) на челу са предсједником Матом Бргуљаном, представници Српског националног вијећа, Бораца ратова од 1990. године, Мировног покрета ‘Не у рат, не у НАТО’ и других анти-НАТО организација.

Од страних дипломатских мисија на скупу у Мурину су присуствовали и представници Амбасаде Руске Федерације у Црној Гори.

Такође су их положили и представници Нове српске демократије, ученици ОШ „Петар Дедовић“, представници Општине и скупштине општине Беране, као и представници удружења Слобода Народу.

Извор: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This