Izaberite stranicu

Прослављање великог Господњег празника Богојављење у парохији паштровској се огледало у цјелодневној свечаној манифестацији праћеној добрим празничним расположењем свих присутних.
Празновање је започело Светом Литургијом и водоосвећењем у наставку у цркви Светог Николе у Тудоровићима коју је служио парох протојереј Драгослав Ракић.

У организацији парохије паштровске и спортско рекреативног борилачког клуба СВЕБОР из Будве оранизовано је у наставку Богојављенско пливање за Часни крст на плажи Светог Стефана за 2018.г.Г. гдје је настављена свечаност празника и са великом радошћу ишчекивано Богојављенско пливање.

Прије самог пливања вршен је обред освештавања мора а затим укрцавање на барку чији је власник г. Крсто Грломан који традиционално сваке године превози свештенство са Часним крстом који се спушта у море. Послије пуцња учесници су кренули у витешку борбу за освајање крста а први је стигао Слободан Ђурашевић, иначе  вишеструки учесник и освајач Часног крста, док су улогу најстаријег и најмлађег учесника узели Саво Медиговић са 65 година и Лазар Кастратовић са 9 година.

Упркос кишовитом и вјетровитом времену пријавио се знатан број учесника као и посматрача који су својим овацијама подстицали све учеснике.

Укупан број храбрих учесника је износио 29 од чега 4 дјевојке.

Молитвену подршку пароху и сабраном народу парохије паштровске пружили су два игумана, два плућна крила паштровића Манастира Прасквице и Режевића, Архимандрит Хризостом при освештавању мора и Архимандрит Димитрије у дочекивању такмичара при испливавању из мора дијелећи им благослове.
У наставку свечаности је услиједила додјела награда и признања од стране организатора који су се потрудили да разноврсним поклонима уваже како учеснике на основу заслужно освојених мјеста тако и све присутне тога дана.

Побједник је традиционално преузео крст од прошлогодишњег побједника, овог пута од рођеног брата Стефана Ђурашевића а као награда заједно са најстаријим и најмлађим учесником додијељене су медаље са иконом Светог Стефана, Богојављенске иконе, књиге, док је побједник добио и декоративни крст руске израде испуњен иконама. Награде су примиле и дјевојке које су учествовале, а такође и сви присутни по дрвени крстић и иконицу Богојављења са сликом острва.

Свечаност је завршила свечаним ручком у школи вјеронауке у Тудоровићима који су организатори припремили за све учеснике у пливању.

Овом приликом благодаримо представнику клуба “Свебор” г. Душану Кастратовићу и омладини са Светог Стефана на високој подршци у организацији, г. Крсту Грломану за безбиједну барку, представницама Кола православних сестара парохије паштровске за послужење на плажи, штампарији Pixap из Котора за штампу цјелокупног материјала, цвјећари Дада из Будве за декорације крстова и барке, ТО општине Будва, као и свима другима на узетом учешћу или интересовању у организацији, затим ЦБ Будва, ТВ Будва, дневним новинама ДАН, који су ову манифестацију испратили.

Фотографије:
Вадим Автандилов

парох паштровски

протојереј Драгослав Ракић

Pin It on Pinterest

Share This