Select Page

У сриједу 22. марта Његово Блаженство Патријарх јерусалимски Теофил извршио је чин освећења обновљене кувуклије Гроба Господњег у јерусалимском храму Васкрсења. Присутни су били Његова Светост Патријарх константинопољски Вартоломеј, као и представници Римокатоличке цркве и Јерменске апостолске цркве, који, уз Јерусалимску патријаршију, воде бригу о светињи.

„Обнова кувуклије се не тиче само православних хришћана, већ цијелог свијета. Ова светиња ће бити ту за будуће нараштаје“, казао је Патријарх Теофил.

Његово Блаженство је, овом приликом, захвалио добротворима који су допринијели првој обнови ове светиње у последњих 200 година, међу којима су краљ Јордана Абдулах II Ибн Хусеин, предсједник Палестине Махмуд Абас и грчки премијер Алексис Ципрас.

Храм Васкрсења Христовог, познат и као Храм Гроба Господњег, основали су цар Константин и царица Јелена 336. године. Под исламским калифатом Ал-Хакима (1009-1021) Храм је срушен, да би га 1042-1048 обновио цар Константин Мономах, са новом конструкцијом над Гробом Гоподњим. У данашњој форми, кувуклија (капела) Гроба Господњег саграђена је 1810. након пожара који је избио у Храму.

Данашња обнова трајала је девет мјесеци. Током овог периода стручњаци су учврстили зидове, уклонивши металну конструкцију која се ту налазила деценијама.

Церемонија отварања, одржана испред кувуклије Гроба Господњет, која се налази на средини Храма, била је уживо преношена на Фејсбук страни Јерусалимске патријаршије.

С енглеског: Свештеник Александар Орландић

Извор: pravoslavie.ru

Фото: Foma.ru

Pin It on Pinterest

Share This