Izaberite stranicu

Упркос чињеници да је по Уставу службени језик у Црној Гори био српски, 2004. године Уставни суд Црне Горе пресудио је да преименовање наставног предмета српски језик у матерњи не представља кршење Устава. Због противљења таквој одлуци велики број професора српског језика из Никшића је остао без посла.
Веселин Матовић, предсједник невладине организације Актив професора српског језика из Никшића, рекао је изјави за „Дан” да је најновија одлука Уставног суда у директној супротности са ранијим ставом исте судске инстанце.
“Нажалост, тај исти Уставни суд није поступио 2004. године када је извршено преименовање српског језика у матерњи, као што је поступио 18. јула, иако је те 2004. године по Уставу српски био службени језик”, навео је Матовић.
Уставни суд се тада, истиче Матовић, прогласио ненадлежним, са образложењем да Устав не прописује обавезу назива било ког наставног предмета.
“Министарство образовања има дискреционо право да, на предлог Савјета за образовање, утврђује назив наставних предмета и обавезу да их мијења. Према томе, министарство, доносећи спорни назив наставног предмета, није повриједило Устав”, наводи се у образложењу одлуке Уставног суда из 2004. године.
Додаје се да Уставни суд није надлежан да процјењује цјелисходност промјене назива наставног предмета, већ је то надлежност ресорног министарства.
“Да је било у интересу режима, вјероватно би Уставни суд и сада тако постуиио. Суд, међутим, тада није залазио у суштину питања употребе службеног језика у школама и његовог изучавања као наставног предмета. У овом случају то јесте итекако учинио”, истакао је Матовић.
Прије девет година Уставни суд Црне Горе пресудио је да преименовање наставног предмета српски језик у матерњи не представља кршење Устава, да би 18. јула ове године прогласио неуставним измјене Закона о образовању по чијим одредбама се у школама изучава црногорски-српски, босански и хрватски језик и књижевност. То значи да је, супротно правној пракси, Уставни суд практично о истој ствари донио двије супротне одлуке.

Извор: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This