Select Page

У оквиру обнове фрушкогорског манастира Бешеново, започете 2012. године одлуком Његовог преосвештенства Епископа сремског господина Василија,  у току су капитални радови на првој фази облагања спољашности храма врацо каменом, који ће храму дати ноту какву немањићка задужбина заслужује. Међутим, иако је током протеклих нешто више од десет година обнове братија манастира уз подршку вјерног народа урадила много, ови радови по свом обиму превазилазе монашке могућности и захтјевају укључивање шире друштвене заједнице.

Надајући се да ће уз Божји благослов и уз помоћ добрих људи за 80. годишњицу од његовог рушења у потпуности обновити макар храм посвећен Светим архангелима, настојатељ манастира Бешеново, архимандрит хаџи Арсеније (Матић), професор Карловачке богословије упутио је апел свим људима добре воље који могу да се, у складу са својим могућностима, укључе у обнову и помогну овај велики и богоугодни подухват.

„За облагање 400 квадратних метара храма потребно је око 40 тона камена, који се сукцесивно и у зависности од расположивих финансија манастира допрема из рудника са границе Македоније и Бугарске, а које вредне руке неколицине каменорезаца и клесара из Крушевца  и вајара Рајка Блажића из Београда обрађују и уграђују у манастирске зидине. Одмах по завршетку радова с каменом, манастир очекује фрескописање и изградња главног манастирског конака, за које такође нису обезбеђена средства, а чијим завршетком радова би обнова била комплетна“, наводи у својој молби за подршку обнови немањићке задужбине о. Арсеније.

Манастир је, по предању, подигао краљ Драгутин Немањић, који је управљао Сремом. Смјестио га је на једном од главних изворишта воде која су напајала стари Сирмијум, данас Сремску Митровицу. Крст манастира Бешеново помиње се још 1292. године, дакле управо у доба Драгутиново.

На жалост, усташе су 1942. године похарале и спалиле Бешеново, 1944. године немачка авијација га је сравнила са земљом, а послератне власти су одобриле развлачење грађевинског материјала и манастиру одузела земљишни посед, те је после тога од манастира остала само пустош.

„На нама је да сада, дајући колико можемо, исправимо вишедеценијску неправду и манастир поново уздигнемо ка небу наше свете Фрушке горе. Са жељом да се Богу молимо у обновљеном манастиру Бешеново, поздрављам вас и желим мир и здравље од Бога“, каже у свом позиву настојатељ манастира Бешеново отац Арсеније.

Епархија Сремска – Српски православни манастир Бешеново,
Жике Бегoјевића ББ, 22212 Бешеновачки Прњавор, Србија

ПИБ: 102689206,  Матични број: 08224722, Жиро рачун: 340-11007646-60

Новчани прилози за помоћ обнови манастира Бешеново могу да се уплате на следеће рачуне:

  1. динарски рачун број:
    340-11007646-60
    отворен код Ерсте банке.
  2. Девизни рачун манастира Бешеново и банкарска инструкцја за уплате из иностранства је:

CORRESPONDENT BANK FOR (EUR, USD, JPY, AUD, DKK, CAD) INCOMING PAYMENTS:
SWIFT CODE: GIBAATWG          ERSTE GROUP BANK AG WIEN, AUSTRIA

ACCOUNT OF THE BENEFICIARY WITH:
SWIFT CODE: GIBARS22
ERSTE BANK A.D. NOVI SAD
BENEFICIARY:
IBAN: RS35340000001101007936
NAME: SRPSKI PRAVOSLAVNI MANASTIR BEŠENOVO
ADDRESS: ŽIKE BEGANOVIĆA BB, BEŠENOVO, SERBIA

За помоћ у грађевинском и другим неопходним материјалима можете се обратити директно игуману манастира Бешеново Арсенију (Матићу) на број: 065/803-23-27.

https://besenovo.org
https://www.instagram.com/manastirbesenovo/

https://facebook.com/manastirbesenovo
http://youtube.com/user/manastirbesenovo

Pin It on Pinterest

Share This