Select Page

Јутрос је у храму великомученика Ђорђа, служена Света Евхаристија којом је началствовао протојереј Предраг Шћепановић, архијерејски намесник подгоричко-даниловградски.

Високопречасном проти саслуживало је свештенство овог древног храма: протојереј Мирчета Шљиванчанин старешина Цркве, протојереј-ставрофор Драган Станишић,  ђакон Лука Павићевић док је молитвено учествовао прота Гојко Перовић архијерејски-намесник подгоричко-колашински.

Након прочитаног Јеванђелског зачала словом поуке сабранима у храму Господњем обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Шћепановић:

,, Када човјек уђе у овј храм види да су у њему вјекови оставили патину и  дух молитве који су кроз хиљадугодишњу дугу крсновасрксну историју овога светога храма приносили Господу и Светоме Марку, – који је иза своје мученичке кончине, оставио бројне хришћане.

И данас је воз људске историје у тунелу, чујемо ратове и гласове о ратовима – све оно што је Господ предвидео у Светоме Јеванђељу; и човјек тражи многе светионике, – али ево Божијег сведока, Истине и Правде Божије, – Светога Апостола Марка!

У ту част ће данас улицама града мученика који је страдао у бомбардовањима 1914., 1915.,1916., 1941., 1943., и 5. маја 1944. када је сравњен са земљом, – проћи Света литија са моштима Св. Старца Симеона Дајбабскога, у част заштитника Града Подгорице, – Св. Апостола Марка, који нам још увек показује да је жив Господ Бог наш и да је жива душа наша“ – поручио је началствујући свештенослувжитељ, прота Предраг Шћепановић.

Након примљене Свете тајне причешћа, – пререзан је и освештан славски колач данашњим свечарима.

Потом се старешина храма Светог Ђорђа, прота Мирчета Шљиванчанин, захвалио проти Предрагу Шћепановићу као и сестрама Кола српских сестара, Свети Апостол Марко које данас прослављају свога патрона. Том приликом позвао је верни народ Божији на Литију која ће се вечерас пронети улицама Подгорице, са почетком од 18 чссова.

Свечана трпеза љубави настављена је у Светогеоргијевском Дому, послужењем, које су припремиле чланице Кола српских сестара Свети Апостол Марко, које данас прослављају свога заштитника.

Елза Бибић

Фото/Видео: Дарко Радуновић

Pin It on Pinterest

Share This