Select Page

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве на управо завршеном редовном годишњем засједању изабрао је протосинђела Пајсија (Ђерковића), игумана Цетињског манастира, за викарног Епископа диоклијског.

Кратка биографија 

Протосинђел Пајсије, игуман Цетињског манастира, прије монашења Дарко Ђерковић, рођен је 20. фебруара 1992. године у Пљевљима, од оца Милуна и мајке Милијане.

Одрастао је на Жабљаку, подно Дурмитора, гдје је завршио основну школу.

Богословију Светог Петра Цетињског на Цетињу уписао је 2007. и завршио 2012. године, са одличним успјехом. Послије завршене средње богословске школе, љубав према даљем усавршавању у богословској науци одвела га је на Богословски факултет Аристотеловог универзитета у Солуну, гдје је дипломирао у јуну 2017. године. У току студија у два наврата боравио је у Бечу, похађајући часове њемачког језика.

По повратку из Солуна ступио је као искушеник у братство манастира Ђурђеви Ступови код Берана. Монашки постриг примио је 7/20. новембра 2017. године из руку Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија, добивши име Пајсије по Светоме Пајсију Јањевцу, патријарху српском. У чин јерођакона рукоположен је наредног дана, на Аранђеловдан 8/21. новембра 2017. године. По благослову надлежног епархијског архијереја академску 2018/2019. годину је провео на студијском усавршавању у Санкт Петербургу, гдје је похађао часове руског језика, пратио наставу на Православној духовној академији и свештенослужио у Светотројицкој Александро-невској лаври. Исте школске године, за вријеме зимског распуста 16/29. децембра 2018. године, рукоположен је у чин јеромонаха у манастиру свога пострига.

Вративши се из Русије, обављао је разна послушања у манастиру. За настојатеља манастира Ђурђеви Ступови постављен је на празник Часних верига Светог апостола Петра 16/29. јануара 2021. године.

Послије избора Епископа Јоаникија за Митрополита црногорско-приморског, на његов позив, јеромонах Пајсије 1. јула 2021. године са дијелом братства прелази у Цетињски манастир. Послушање настојатеља манастира преузео је у септембру исте године, послије устоличења дотадашњег игумана Епископа диоклијског Методија за Епархијског архијереја Епископије будимљанско-никшићке. У достојанство протосинђела произведен је на празник Зачећа Светог Јована Крститеља 23. септембра/6. октобра 2021. године у Цетињском манастиру.

У току школске 2022/2023. године, по одлуци Светог архијерејског синода СПЦ, предавао је Свето писмо Новог завјета и Агиологију у Богословији Светог Петра Цетињског. Од лета 2023. године налази се на годишњем студијском програму у Лондону, гдје похађа наставу енглеског језика.

Говори новогрчки, руски, енглески и њемачки језик.

Достојан!

Многаја љета изабраном Епископу диоклијском!

Р.В.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This