Select Page

У оквиру Васкршњег турнира у организацији Православног братства Спона, вечерас је у ресторану хотела „Плеј“ у Херцег Новом на заједничкој вечери, протојереј Никола Пејовић одржао предавање на тему „Породица – најугроженија институција савременог друштва“.

На самом почетку, учеснике овога турнира поздравио је намјесник херцегновски протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, пожеливши свима топлу добродошлицу, да се осјећају као код куће, јер смо „сви ми у једној кући, један нам је Отац једна нам је мајка (Црква), тако да смо сви браћа и сестре у Христу.“ Отац Обрен је појаснио да сваке године Васкршњи турнир има одређену тему. Међутим, овогодишњи турнир није меморијалног карактера, већ има за циљ скренути пажњу на важност очувања институције Породице и Свете Тајне Брака у савременом друштву.

Након оца Обрена, секретар за друштвену дјелатност и међународну сарадњу Општине Херцег Нови г. Митар Кисјелица, поздравио је сабране, изразио радост и благодарност члановима ПБ Спона као и архијерејском намјесништву херцегновском због организовања спортско-духовних манифестација овога типа у нашем граду. Казао је да је херцегновско намјесништво увјек ту од помоћи Општини Херцег Нови у сарадњи приликом реализовања и осмишљавања разних племенитих догађаја и пројеката, као што Општина Херцег Нови такође препознаје значај мисије Архијерејског намјесништва херцегновског у нашем граду и пружа пуну подршку.

Услиједило је затим предавање оца Николе Пејовића старјешине саборног храма Васкрсења Хриатовог у Подгорици. Тумачећи јеванђелску перикопу о чуду које је Господ учинио на свадби у Кани Галилејској отац Никола између осталог закључује следеће.

Најприје самим својим присуством Господ благосиља Свету тајну брака, још више тиме што је прво записано чудо у Јеванђељу Христос учинио управо том приликом. Вино којим је Господ избавио од срамоте домаћина на свадби због немања довољно вина за званице, управо слика успјешног брака у којем Господ дјелује и од воде која симболизује ону првобитну свезу мужа и жене, која је трошна и пролазна, чини нераскидиву свезу љубави у Богу, која доноси плодове многе који врхуне у спасењу и вјечном Животу у Христу.

С тим у вези, вашој пажњи препоручујемо видео запис цјелокупног душекорисног предавања оца Николе Пејовића.

Извор: СПЦО Херцег Нови

Pin It on Pinterest

Share This