Select Page

У Недјељу трећу по Пасхи посвећену женама мироносицама, 19. маја 2024. године у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици одслужена је Света Литургија којом је предстојао протојереј Никола Пејовић, старјешина Храма. Проти Николи саслуживали су протојереј-ставрофор Далибор Милаковић, протојереји: Миладин Кнежевић и Бранко Вујачић, као и ђакон Ведран Грмуша.

Током Свете Литургије свима сабранима обратио се пастирским и празничним словом началствујући протојереј Никола Пејовић који је у уводном дијелу бесједе подсјетио да ликови из јеванђелских прича о којима слушамо и читамо  заправо јесу и могу бити свако од нас, али да ли ћемо се уподобити некоме од њих зависи од простора људске слободе који нас опредјељује:

,,Ова потресна јеванђелска прича она је најреалнији животни опис свакога од нас, јер и ми као и Јосиф (из Ариматеје, члан Синдедриона) узимамо тијела својих упокојених и сахрањујемо их у гроб. Дакле, ови ликови из ових Јеванђелских прича, то смо заправо ми, свако од нас може бити и апостол Тома и апостол Петар и било који други од апостола, свако од нас може бити женамироносица, свако од нас на жалост може бити и Јуда и Понтије Пилат“.

,,Простор људске слободе је тај који нас опредјељује који ћемо лик из Јеванђелске приче да будемо. Да ли ћемо смирено прихватити тијело распетога Христа као Јосиф, да ли ћемо као жене Мироносице остати са Њим и уз Христа и када нам сва логика људска говори да никад боље бити неће и да нас је снашла највећа недаћа. Да ли ћемо и даље остати као што су оне остале вјерне поред крста. Уплашене, преплашене јер њихов учитељ је умро, а тај учитељ није био неки стари учитељ, него је био младић од 33 године“, бесједио је он.

Прота Никола је потом нагласио да наше душе треба да се угледају на жене мироносице и да се сретну са васкрслим Христом у радости и храбрости којима ћемо одољети овоме свијету смрти, зла, туге, неправде, бола:

,,Данас ова недјеља посвећена је управо њима, женама Мироносицама. Наше душе треба да постану те жене Мироносице. Наша душа треба да се сретне са васкрслим Христом и наша душа у том сусрету треба да чује оне ријечи које је Господ рекао женама мироносицама: Радујте се и не бојте се!’ Каква порука и како оружје за овај смртни и пропадљиви свијет?! Како да се човјек бори у овоме свијету смрти, зла, туге, неправде, бола, ако не радошћу и ако не храброшћу?“

Он је затим акцентовао да је Христос обрадовао сав свијет објавом о поразу смрти која је до тог тренутка гутала сваку људску душу:

,,Овај свијет држи човјека у страху. Зато Христос својима васкрсењем ослобађа нас од страха. Овај свијет држи човјека збуњеног, изгубљеног, у депресији, у бесмислу. И како да се тиме боримо, ако не радошћу која извире из гроба Господњег? Радошћу којом је Христос обрадовао сав свијет када је рекао: Смрт је побијеђена! И онда можемо да и ми са нашим (Милошем) Црњанским кажемо да нема смрти, постоје само сеобе. Колико год у нама има страха, како што је имало и у женама мироносицама, колико год у нама имало туге и неизвјесности, смрти не постоје“.

Прота Никола је рекао да Господ распети силази са крста, улази у гроб и васкрсава из гроба и обасјава сваку душу која отвори врата свога срца:

,,Постоји само сан из кога Господ буди кога год хоће. И постоји ово вријеме које је вјежбаоница и у коме ми већ овдје и сада предокушамо тај сустрет и заједницу са Богом – заједницу Царства Небескога. И већ сада и овдје Господ распети, силази са крста, улази у гроб и васкрсава из гроба и обасјава сваку душу која отвори врата свога срца“.

,,Ова недјеља нека би била порука свима нама да се радујемо и да се не бојимо, јер заиста Христос је васкрсао. Христос Васкрсе!“, поручио је на крају протојереј Никола Пејовић.

Борис Мусић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This