Select Page

У склопу манифестације „Дани Светог Марка“ у уторак 07. маја 2024.г. одржана је дијалошка трибина на тему „Крст и васкрсење Подгорице“(поводом 80-те годишњице страдања у бомбардовању 1944.г) у сали парохијског дома цркве Светог Ђорђа под Горицом.

На ову тему говорили су: Павле Поповић, архитекта у пензији; Славиша Губеринић, публициста и бивши одборник у Скупштини града Подгорици и Владан Дујковић, историчар и наставник у Православној гимназији „Свети Сава“ у Подгорици. Модератор овог дијалога био је свештеник Гојко Перовић.

Архитекта Поповић као тада шестогодишни свједок догађаја, препричавао је своја сјећања на ову ратну катастрофу. Поред тога говорио је о обнови града Подгорице из ратних рушевина, а осврнуо се и на данашњи, васкрсни изглед Подгорице која добија изглед модерног града.

Публициста Губеринић је дао оцјену да је серија бомбардовања Подгорице и Никшића више била мотивисана идеолошким сукобом Титових партизана са структурама предратне власти у Југославији, које су вршиле власт у тим градовима, него уништењем окупаторске војне силе. У мајском бомбардовању Подгорице 1944. погинуло је преко 400 наших људи ( доста ђеце, цивила), тачније сваки осми становник града је изгубио живот тог дана, док је на другој страни погинуло свега 8 њемачких војника. Губеринић је говорио о томе колико је ова трагедија мало истражена у историјској науци, и колико мало је у вези те теме – публиковано.

Историчар Дуковић је приближио шири геополитички контекст ових збивања у прољеће 1944.г, а појаснио је прецизно и документовано – све посљедице низа од преко 80 „савезничких“ бомбардовањ која су погодила Подгорицу од 1943 до 1944.

На трибини је било ријечи о могућностима да се ова историјска неправда превазиђе, и да гробна мјеста пострадалих добију адекватна обиљежља, као и да се изгради споменик који ће све генерације Подгоричана сјећати на овај злочин.

Pin It on Pinterest

Share This