Select Page

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Јоаникије је на Васкршњи уторак служио Свету Литургију у Цетињском манастиру уз саслужење свештенства и свештеномонаштва цетињског намјесништва. У току Свете службе, Митрополит је миропомазао новокрштене слуге Божије Михаила и Петра.

По отпусту, у архипастирској бесједи, Митрополит је подсјетио како се вијест о Васкрсењу Христовоме ширила у Јерусалиму, те видимо да се првог дана Господ јавио Пресветој Богородици и женама Мироносицама, апостолима, али још многи ученици нијесу сазнали пуну истину, те су трећег дана Лука и Клеопа дошли у Јерусалим, па су неки говорили да је васкрсао Господ, а жене су говориле да нема Христа, да се јавио Марији Магдалини и женама.

”Лука и Клеопа иду у Емаус, једно мало мјесташце недалеко од Јерусалима и причају о свим тим догађајима и недоумицама, причају шта се догодило, а шта није, још се ништа не зна, а онда им се приближи један човјек и пита их шта се то догодило и тако почиње разговор”, рекао је Митрополит, додајући како их Господ испитује као да ништа не зна, а они се чуде говорећи да је он једини странац у Јерусалиму, једини који не зна шта се све претходних дана издешавало, те им Господ почиње тумачити Свето Писмо, говорећи да је све ово давно пророковано. ”Њихова срца се радују, али Га још увијек не препознају”, подсјетио је и додао како је њима омилило да га слушају, а познали су га тек за вечером приликом ломљења хљебова и неки тумаче да је он заправо тада вршио Свету Литургију, да их је причестио.

”Господ користи и то да се јави као странац, непознати, неки далеки који не зна ништа о њиховим животима, а заправо их најбоље познаје и ближи је него што они то могу да схвате. Ближи је њиховим срцима него што су они сами у њиховом срцу”, рекао је Владика Јоаникије и нагласио како им Господ открива и тумачи све и како гори њихово срце када он прича, а на крају им се открива да је Он Васкрсли Христос, али их је прво припремао кроз разговор, тумачење, откривање смисла Светога Писма, кроз уздизање њиховог ума да познају истину Божију.

”Видите како је наша вјера чудесна, понекад у њој има неких тајни и нечега дубокога што људски ум схватити не може, али то се полако открива човјеку кроз живот, непосредне догађаје, прилике, непосредне сусрете и тако се она изједначава са животом, правим истинским животом и и правим духовним напредовањем у све дане живота нашега”, поучио је Митрополит Јоаникије сабране у Цетињском манастиру, благословивши их и пожељевши да и овај дан Васкрсења Христовога, буде на обновљење духовно, утврђење заједништва и напредовања у вјери, нади и љубави у све дане живота.

Тијана Лекић

фото: Никола Јоксимовић

 

Pin It on Pinterest

Share This