Select Page

Поводом Дана музеја, 18. маја, гост Радио Светигоре био је кустос ЈУ Музеји и галерије Подгорице г. Драган Радовић који је говорио о раду Музеја Подгорице, обиљежавању овог међународног дана и активностима музејске заједнице код нас.

– Сваке године 18. мај је један врло битан датум за музејску заједницу широм планете јер је од 1977. године установљен као Међународни дан музеја, а од 1991. године се организује и манифестација „Ноћ музеја“ која је широко прихваћена у цијелом свијету. Огроман број музеја и музејских радника учествује у том обиљежавању и велики број музејских манифестација се дешава баш на тај дан. Можда је као занимљив податак 2019. година када је у овој манифестацији учествовало 55.000 музеја у цијелом свијету односно преко 150 земаља. Наравно, да се и Црна Гора сваке године укључује, па и ми као Јавна установа Музеј града Подгорице, колико можемо у оквирима својих могућности обиљежавамо тај дан и посјетиоцима приближавамо садржаје нашег музеја – истакао је г.Радовић и нагласио културолошки и научни значај музеја за једно друштво и државу: „То је мјесто у којем од најранијег детињства, од малих ногу, наши суграђани стичу знања прије свега из историје, али и из свих других музеолошких дисциплина које су заступљене. Људи који раде у музејима су посвећени током цијелог свог вијека проучавању, изучавању и заштити непокретних и покретних културних добара које су темељ сваке културе, сваког друштва, сваке заједнице било да је у питању овај град, да је то шира територија државе или неког региона. Дакле, музеји у томе имају непроцењиву улогу, а ми се исто тако можемо похвалити да велики број страних туриста посећује наш музеј, прије свега да би се упознали са историјом, традицијом, културом и наслеђем Подгорице. Управо та улога музеја је незамењива и непроцењива у сваком друштву, у сваком образовном и културолошком систему.“

Када је у питању програм ЈУ Музеји и галерије Подгорице за Међународни дан музеја он ће бити врло богат и разноврстан:

– Сви изложбени простори ће бити отворени до 23ч. Прво ћемо имати на Медуну у Музеју Марка Миљанова у 14ч стручно вођење нашег колеге Александра Мугоше кроз сталну поставку овог музеја, односно кроз живот и дјело чувеног Марка Миљанова, као и кроз једну причу о култури, традицији и етнологији прошлости цијелог кучког краја. Од 17ч ће у галерији Риста Стијовића у Старој вароши бити исто тако организовано стручно вођење кроз сталну поставку легата Риста Стевић, једног од најзначајнијих и највећих црногорских вајара. Његов легат се налази у тој галерији, а он се састоји од изванредне колекције скулптура од дрвета, метала и рељефа. У 18ч у галерији Арт у Вучедолској улици колегиница Љиљана Караџић ће спровести посјетиоце кроз изложбу вајара Марка Црнобрње чија је изложба отворена у четвртак. У 19ч у Модерној галерији наш кустос Милош Марјановић ће водити кроз изложбу слика под називом „Свет који је негде“ сликарке Милке Вујовић. У 20ч имамо једну врло занимљиву изложбу која се зове „Живот на црногорском двору“ у склопу које ће наш колега Бранко Вуковић водити кроз ту изложбу. Ради се о представљању породице књаза и краља Николе Петровића и једној вишеслојној причи о животу краљевске породице. А у 21ч у Куслеровој кући моја маленкост ће презентовати једну изложбу која је врло интересантна, а то су теракотне иконе из Винице у Македонији, један врло специфичан и у свијету јединствен налаз икона на керамици. Наравно, кроз цијело ово вријеме галеријски изложбени простори ће бити отворени и сви они посјетиоци који не могу тачно у овим терминима да буду присутни могу доћи, погледати и обићи изложбе наших колега, а наши кустоси ће бити тамо да их дочекају, да им изађу у сусрет и објасне оно што их буде занимало – закључио је на крају разговора кустос ЈУ Музеји и галерије Подгорице Драган Радовић.

Раде Дуловић

Pin It on Pinterest

Share This