Select Page

Празник Сабор Светог архангела Гаврила, слава манастира Куманица, свечано и молитвено је прослављен у понедељак 8. априла 2024. године, Литургијом пређеосвећених Часних Дарова коју је у куманичком саборном храму Светог архангела Гаврила служио Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије.

Саслуживали су настојатељ манастира архимандрит Николај, настојатељ манастира Светог Николаја у Прибојској Бањи игуман Петар и протођакон Иван Савић, уз учешће великог броја верног народа.

Домаћини овогодишње славе су били мештани села Његњево код Бијелог Поља, у Црној Гори, а које се налази недалеко од манастира Куманица. Они су заједнички припремили славске дарове који су освештани након заамвоне молитве.

Епископ Атанасије се сабраном верном народу, након отпуста, обратио пригодном пастирском беседом у којој је, између осталог, рекао: – Данас смо имали част да се и ми придружимо том Небеском Сабору, заједници оних који Бога прихватају, призивају, и Бога имају за предводитеља у животу, Њега Који није само обећање него Који заиста има Живот, и даје га, јер је истинити Бог. Он је Пут, Истина и Живот. Ниједна Његова реч није промашена, није празна, свака је потврђена и увек се потврђује.

– Реч многих људи се чује, гласно, јер су гласни па чак и заглуше једни друге. Али, ми не смемо да не чујемо непрестано позив Божији. Њега треба увек да чујемо, глас Његов. И најважније је да знамо оно што нам Бог говори.

– Овај живот проходимо као заједница, заједница Божија, у којој је Бог центар. На то нас подсећа и то нам пред очи ставља данашњи празник, Сабор Светог архангела Гаврила. И није нас мало, јер смо Сабор, и то веома садржајан, широк Сабор, Бога, људи, анђела Божијих. Сви заједно.

– Данас прочитани текстови из Светог Писма говоре нам о томе како тамо где недостаје мудрост људска човечанска, чак и код оних људи који су Богу посвећени, јер људска природа има своју меру, има своју границу, али та граница се може уклонити, призивањем Бога у помоћ и анђела Његових.

– Да нам Господ надометне све оно у чему оскудевамо, у чему не достижемо. Да нам Господ дометне мудрости, знања, вере, истрајности, постојаности, поштења, срца, љубави, слоге. Тако да данашњи празник ставимо под заједнички назив: Боже, дометни нам! А ми знамо да када нам Бог нешто дометне да ће то бити само на добро и на корист нашу.

– Од нас се захтева, иако нам Бог допуњава све у чему оскудевамо, да ми будемо верни Богу, и у свему да испуњавамо Његове речи. Он ће нам јасно и тачно говорити шта је за наше спасење, за наш Живот Вечни, а ми да то чујемо и послушамо, и баш тако да чинимо. Будимо свесни тога и држимо се у томе Сабору, у тој заједници. Кад тако пролазимо кроз овај живот и ово време, бићемо сигурни, за Вечност, у Царству Небескоме, истакао је Епископ Атанасије.

Домаћини су заједнички припремили трпезу љубави.

Извор: Епархија милешевска

Pin It on Pinterest

Share This