Izaberite stranicu

Иако постоји много различитих врста молитве, најмоћнија молитва је она која се приноси из стања смирења, проповедао је предстојатељ Украјинске православне цркве јуче на предпосну недељу митра и фарисеја.

Кроз параболу о митру и фарисеју Господ нас „подсећа каква треба да буде молитва“, рекао је Његово Блаженство Митрополит кијевски и целе Украјине Онуфрије током своје беседе у Свето-Агапитском храму Свето-Успенске-Кијевопечерске лавре, саопштава Информативно-просветно одељење УПЦ.

„Пост и молитва су главне врлине којима се човек духовно усавршава и стиче подобије Божије“, рекао је Његово Блаженство. „Молитва је призив, разговор са Богом, ваздух за душу, кроз који човек прима Божанску благодат која га храни.

Украјински примат је набројао различите врсте молитве: молбене, покајничке, похвалне и захвалне, напомињући да молбене и покајничке молитве чине највећи део наших свакодневних молитава, „али је веома важно да благодаримо Богу за све и увек. Најмоћнија молитва је она која понизна.”

„Као што смо чули у Јеванђељу, најмоћнија је понизна молитва“, приметио је Његово Блаженство. „Јер се Господ противи гордима, а смиренима даје благодат (Јс. 4,6). А они који се узвисују пре или касније ће бити понижени. А они који се понизе биће у своје време од Бога узвишени (уп. Мт. 23, 12).“

Митрополит Онуфрије је такође подсетио своју паству да су сви дарови које имамо од Бога.

„Нека нам Господ помогне да се у молитви трудимо да се сетимо да је Бог Створитељ, а ми Његово створење. Ово схватање обавезује човека да се понизи. Ко се поноси даровима, присваја их себи и постаје преступник. Човек који се узда у Бога показује да дарови нису његови, већ Божји. На тај начин се човек на прави начин односи према свом Творцу, а Бог у таквом човеку умножава таленте“, рекао је Његово Блаженство.

Извор: https://orthochristian.com

Превела Љ.П.

Pin It on Pinterest

Share This