Select Page
У Недјељу шеснаесту по Педесетници, у Недјељу пред Крстовдан, 24. септембра 2023. године у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, одслужена је Света Литургија којом је предстојао протојереј Бранко Вујачић.
Проти Бранку саслуживали су: протојереј-ставрофор: Далибор Милаковић, протојереј Миладин Кнежевић, као и ђакони Ведран Грмуша и Илија Арзејкин.Након прочитаног зачала из Светог Јеванђеља свима сабранима обратио се началствујући протојереј Бранко Вујачић који је у уводном дијелу пастирског слова подсјетио да Господ свакоме по својој преизобилној премудрости дарује и распоређује таланте, духовне дарове и свакоме дарује различито:

,,Господ је свакоме по својој преизобилној премудрости дарује и распоређује таланте, духовне дарове и свакоме дарује различито. Колико је нас у Храму тренутно, а свима је Господ даровао различито. И заиста, у том преизобиљу различитости које носимо јесте богатство”.

,,Како умножавамо таланте и приносимо их Богу? Управо трудом и радом их умножавамо, умножавамо духовне дарове и врлине: љубав, милост, смирење, послушност и све остале врлине које нам је Господ даривао”. – бесједио је он.

У другом дијелу обраћања прота Бранко је подсјетио на јеванђелске ријечи Господње које нас недвосмислено надахњују и охрабрују да у нашем маломе животу, пролазном, покажемо Господу кроз сва искушења и двиг живота да смо му вјерни и да Господ ту вјерност нашу неће никада постидјети:

,,Господ поручује кроз јеванђелску ријеч: ,,Добри слуго, у маломе си ми био вјеран, уђи у радост Господа свога, над многима ћу те поставити”. А шта то значи? То значи да ако се у овоме маломе животу, пролазном, кроз сва искушења и двиг живота покажемо Господу вјерни и ако му служимо несебично и умножавамо таланте и дарове које нам је дао Духом Светим, чућемо и ми ове ријечи и ући у велику радост Господа и Бога Спаса нашега”.

,,Царство Небеско је све оно што наглашава апостол Павле у посланици Коринћанима: ,,Што око не видје, ни ухо не чу, нити на срце човјеку не дође, уготови Бог онима који га љубе”, то је све оно што је Бог љубави припремио онима који истински воле, тврдом Божијом вјером и жртвеном љубављу, усавршавајући се у свакој добродетељи растући у мјери раста висине Христове. – поручио је напослијетку протојереј Бранко Вујачић.

Борис Мусић
Видео:

Pin It on Pinterest

Share This