Izaberite stranicu

У част Славне Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије

Један од старозаветних праобраза Пресвете Богородице је Купина која гори, а не сагорева – коју је  Боговидац Мојсеј на Гори Синају био удостојен виђења; Дакле, спасења рода људскога Сином Божијим који се оваплотио од Пречисте Дјеве – не спаливши је већ, сачувавши Њено Приснодјевство.

Купина која гори, а не сагорева је представљала управо то непорочно зачеће Богомладенца, Духом Светим – где Дјева рађа и остаје Пречиста Дјева.

Икону су монаси 1390. г. са Синајске горе донели у Кремљ и сместили у Благовештенски сабор. Године 1680. у Москви је направљена јединствена црква посвећена икони Несагорива купина. На основу историјских података, око цркве су устројени бројни домови од дасака, али никада није дошло до избијања пожара. Икона Богородице Несагорива купина постала је најпознатија по помагању у пожарима, посебно после догађаја из 1822. године у граду Славјанску, Харковске губерније.Те године у граду су почели да се јављају снажни разорни пожари од паљевине, али су бројни покушаји да се паликућа пронађе, бивали безуспешни. Једном је побожној старици по имену Белнитскаја у сну приказано, да ако се наслика икона Богородице Несагорива купина и пред њом се служи молебни, онда ће пожари престати. Икону су одмах осликали најбољи мајстори, а после Литургије, пред њом је служен молебан. Истог дана дошло је до новог пожара, током којег је приведена паликућа, полуумна девојка Марта. Након тога су пожари престали, а захвални становници Славјанска су за икону Несагориве купине уредили скупу кутију за иконе са натписом: „У спомен 1822. године за спас града од пожара“.

Када је Москву снашла велика невоља, храмовни образ Несагориве купине ношен је у литији око домова парохијана којима је претио пожар и тако су остајали неоштећени.

Међутим, 1930. г. храм у коме се налазила ова икона је био уништен од стране безбожничке власти, а икона је нетрагом нестала.

Као датум њеног празновања узет је 17. септембар по новом календару – дан када се прославља Боговидац Мојсије; док је по старом календару, датум њеног прослављења 4. септембар.

Чуда

У московској цркви Несагорива купина постоји посебна рукописна служба посвећена овој икони. На почетку службе се каже: Служба ова пева се на Светој гори Синајској када ко зажели и када бива страшно севање муња.

Пред њом верни се моле за помоћ услед избијања пожара, као и за исцељење од тешких недуга.

Изображење

Икона Богородице Несагорива купина приказана је као осмоугаона звезда, која се састоји од два оштра четвороугла са конкавним крајевима. Један од њих је црвен, налик на ватру која је обавила грм који је видео Мојсије; друга је зелена, што указује на природну боју жбуна, коју је задржала док је била захваћена ватреним пламеном.

У средини осмоугаоне звезде, као у грму, приказана је Пресвета Богородица са Богомладенцем. На угловима црвеног четвороугла су приказани човек, лав, теле и орао, који симболизују четири Јеванђелиста, који су проповедали о животу и учењу Божанственог и Невештаственог Огња, који је у своју утробу примила Пресвета Дјева Марија, као савршена слушкиња Господња.

У рукама Пресвете Богородице су мердевине, које су горњим крајем наслоњене на Њено раме. Лествица значи да је кроз Мајку Божију, Син Божији сишао на земљу, уздигавши на небо све оне који верују у Њега.

МОЛИТВЕ ПРЕД ИКОНОМ НЕСАГОРИВА КУПИНА

Молитва прва

О, Пресвета Дјево, Мати Господа Вишњега, Заступнице и Покровнице свих који Теби прибегавају! Погледај са висине свете Твоје на мене грешног, који падам на чудесно лице Твоје: услиши моју понизну молитву и принеси ме пред љубљеним Сином својим, Господом нашим Исусом Христом: умоли Га да просветли тмурну душу моју светлошћу Своје Божанске благодати, нека ме избави од сваке потребе, туге и болести, нека ми подари спокојно тело и мирно срце моје. Нека ме просветли на чињење добрих дела, очисти ум мој од сујетних помисли, упути ме да испуњавам заповести Његове, избави ме од вечних мука и не лиши ме Царства Његовог небеског. О, Пресвета Богородице, Ти си Радост свима који тугују, чуј и мене жалосног. Ти, – звана – Умирење туге гасиш моју тугу. Ти си Грм који гори, спаси свет и све нас од штетних, ватрених стрела непријатеља. Ти си Трагач изгубљених, не дај да пропаднем у бездану греха мојих. На Тебе Је, сва моја нада и надање! Буди моја заштитница у животу, привремена и вечна, и Заступница пред Својим љубљеним Сином, Господом нашим, Исусом Христом. Научи ме да Му служим са вером и љубављу и побожно Те поштујем, Пресвета Богородице, Блажена Маријо! Твоје свете молитве поверавам Теби до краја својих дана. Амин.

Молитва друга

О Пресвета Дјево Мати Господња, Царице неба и земље! Слушај болно уздисање душе наше, погледај са висине Свете Своје на нас, са вером и љубављу клањајући се пречистом лику Твоме. Гле, у гресима смо погружени и тугама обузети, гледајући на лик Твој, као увек Присутној, приносимо наше смирене молитве. Немамо другу помоћ, ни друго заступништво, ни утеху, само Тебе, Мајко свих који тугују. Помози нама слабима, угаси тугу нашу, упути нас на прави пут, исцели и спаси безнадежне, дај нам да време живота нашег у миру и тишини проведемо, хришћанску смрт, и да на страшном суду Сина Твога, јавиш нам се као милосрдна Заступница, да би свагда певали, величали и хвалили Тебе, као Добру Заступницу хришћанских молитеља. Амин.

Тропар, глас 4

Чак и у грму, са запаљеним и ватрогасним огњем, показујући Мојсију Пречисту Мајку Твоју, Христа Бога, огањ Божанства, који није изгорео у утроби, и остао је нетрулежан после Рођења: Избави нас молитвама од пламена страсти, и сачувај град Твој од огњених запаљења, као Многомилостива.

Елза Бибић

превод с руског: О.Б.

Литература

Тихомир С Илијић: Велича душа моја Господа – Овоземаљски живот и чудотворне иконе Пресвете Богородице,  ВИЗ, Београд, 2002.г. стр. 226, 392;

ООО Духовно Преображење: К Богородици приљежно припадајмо – Молитве Божијој Мајци пред Њеним чудотворним иконама, Москва, 2015. г. стр.62;

https://www.deva-maria.ru/:icona-bozhiei-m

ateri-neopalimaya-kupina

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This