Select Page

Свети мученик Калиник био је родом из Киликије. Од малена васпитан у хришћанском духу, када је одрастао све је оставио и отишао да проповеда Јеванђеље. У Анкири га је ухватио незнабожачки кнез Сакердон, који га, након великог мучења, обу у гвоздене опанке са ексерима изнутра и нареди да га терају у град Гангру. Није смео ни да га више мучи ни да га погуби у Анкири, јер гледајући Калиникове муке и постојаност, многи се обратише у веру Христову. Уз пут војници ожедњеше, али воде нигде није било. Свети Калиник се помоли Богу и изведе воду из једног камена. У Гангри су га бацили у зажарену пећ. Када се огањ угасио, нашли су му тело беживотно, али неповређено ватром.

Свети Калиник је пострадао за Христа око 250. године.

Тропар
Свети мученик Калиник
(глас 4): Мученик Твој Господе, Калиник, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

Света мученица Серафима, девојка из Антиохије. Живела у дому неке Савине, сенаторке, коју приведе вери Христовој. Чувши за њу неки Вирил, мучитељ хришћана, нареди те је доведоше преда њега. Пошто Серафима оста непоколебљива у вери својој, нареди мучитељ, да се баци у тамницу, и посла неке младиће, да с њом преноће и да је оскврне. Серафима се Богу мољаше у тамници, кад младићи стигоше пред тамничка врата. Ту наједанпут забљешта пред њима ангел Божји с мачем у руци, и они падоше као мртви, потпуно несвесни и раслабљени. Сутрадан мучитељ замоли Серафиму, те молитвом поврати младиће к свести. Приписујући све ово мађијама Вирил нареди, те ову свету девицу најпре жегоше свећама, а по том је бише штаповима. Но кад њу бијаху, одломи се један комад штапа, одскочи и удари Вирила у очи, од чега он ослепи. Најзад мачем одсекоше главу овој Христовој слушкињи, и она предаде дух свој Богу. Благочестива Савина чесно погребе њено тело, од кога поче тећи исцелење многима.

Пострада Св. Серафима у време цара Адријана (117 – 138).

Света мученица Теодотија, млада удовица са троје деце. У Солуну, заједно са Св. Анастасијом (4. јануара), Теодотија се трудила на делу Божјем, предана потпуно животу благочестивом. У време гоњења Диоклецијанова на смрт осуђена, и заједно са својом децом бачена у пећ огњену. Душе њихове свете винуше се у небеску домовину.

Свети мученик Јевстатије Мцхетски,Персијанац, родом из једнога села Арбукета. У својој 30 години дошао у Мцхет град, и ту видећи како хришћани живе и верују прими крштење. Мучен за Христа и посечен у Тифлису 589. год. Мошти његове почивају у саборној цркви у Мцхету и дају исцелење верујућим.

Свештеномученик Лука Црмнички, рођен је 14. октобра 1907. у селу Подгор–Утрг у Црмници, а убијен је крајем маја 1945, у близини Камника у Словенији од партизана, не навршивши ни 38 година живота.

Маја мјесеца 2000. године Господње, Патријарх српски г. Павле на Светој литургији коју је служио са свим српским владикама под сводовима Храма Светога Саве на Врачару прогласио је за светитеље и уврстио у црквени календар новомученике Православне цркве који су дјелима и животом до проливања мученичке крви посвједочили вјерност Богу и своме народу. Међу мученицима из Митрополије црногорско-приморске, уз Митрополита Јоаникија часно мјесто заузима Свештеномученик Лука Вукмановић Црмнички.

 

Pin It on Pinterest

Share This