Izaberite stranicu

Цариградска патријаршија ове године, нажалост, није добила дозволу да прослави празник Успења Пресвете Богородице у историјском манастиру Панагија Сумела.

Патријаршија је саопштила:

Обавештавамо заинтересоване побожне хришћане да се ове године на празник Успења Пресвете Богородице (15. августа) у историјском Светом манастиру Панагија Сумела неће служити Божанска Литургија, пошто надлежни државни органи нису дали потребну дозволу.

Вековима је манастир Панагија Сумела на литици у црноморском граду служио као колевка понтијског хеленизма. Након 88 година забране приступа месту, Турска га је поново отворила 15. августа 2010. године и почела је нова традиција да патријарх Вартоломеј служи за славу манастира Успење Пресвете Богородице.

Међутим, манастир је затворен због рестаурације у септембру 2015. године, а патријарху није било дозвољено да служи током читавог процеса рестаурације, који се углавном односио на стабилност литице.

Серија мини-инаугурација узастопно је отварала више делова манастира. Отворен је кроз први двор у мају 2019. године, а у јулу 2020. године 65% манастира је отворено за јавност и поново је служена Литургија на Успење те године.

Манастир је у потпуности поново отворен за јавност у мају 2022. године, а Патријарх Вартоломеј и архиепископ амерички Елпидофор прославили су тамо тог августа празник Успења.

Извор: https://orthochristian.com/154981.html

Фото: romfea.gr

Превела Љиљана Поповић

Pin It on Pinterest

Share This