Select Page

Јерусалимска Патријаршија је упутила 4. јула 2023. године апел међународној заједници и снагама задуженим за одржавање мира у Светој земљи да раде на заустављању напада на град Џенин и његов камп, као и на окончање насиља и крвопролића, позивајући се на вредности мира и правде које сведоче аврамске религије.

– Свет је данас сведок алармантне ескалације насиља и крвопролића на нашим просторима. Међутим, са великим жаљењем истичемо и да свет немо сведочи континуираном кршењу људских права и гађању невиних цивила. Ова болна стварност захтева од свих да предузму хитне мере како би спречили даље људски губици и патње – наводи се у саопштењу Патријаршије која је нагласила речи Његовог Блаженства Патријарха јерусалимског г. Теофила:

– Верујемо у природно и непорециво право сваког човека да живи у миру и достојанству и позивамо на хитан прекид насиља и прихватање гласа савести који позива на прекид оружаних сукоба и мирно решавање спорова. Праведно решење за палестинску ствар није само хуманитарна нужност, већ и политичка и морална неопходност. Наставак насиља доводи до још више напетости и подела у региону и излаже животе хиљада невиних људи опасности и патњи.

Подсећајући на оно што је речено у светом Јеванђељу: „Блажени миротворци, јер ће се децом Божјом назвати (Матеј 5:9), Јерусалимска Патријаршија је позвала читаву међународну заједницу и све политичке и верске снаге да преузму своју одговорност у успостављању мира и заустављању крвопролића у погођеном региону, позивајући на ефикасну интервенцију надлежних међународних органа како би се зауставила непријатељства и пронашла праведна и свеобухватна политичка решења.

– Јерусалимска Патријаршија понавља своју пуну посвећеност вредностима мира, правде и љубави и позива све народе да на слогу, сарадњу и међусобно поштовање на основу истине и правде – наводи се у саопштењу.

Извор: Јеруслаимска Патријаршија

Pin It on Pinterest

Share This