Select Page

Поводом обиљежавања 78. годишњице страдања народа и свештенства из Црне Горе дуж страшног пута од Везировог моста у Подгорици до Зиданог моста у Словенији, Удружење ,,Открићемо истину – Душан Никлановић“ из Будве 16. и 17. јуна организује посјету стратишту у Словенији – Камничка Бистрица.

Поклоници из Црне Горе кренуће у Камничку Бистрицу са платоа Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици у петак, 16. јуна 2023. године у 6 часова ујутру. Наредног дана на мјесту стратишта у суботу 17. јуна биће служена Света литургија са парастосом за покој душа свих оних којима се ни дан данас не зна ни гроба ни мрамора.

“Ово је једна заједничка и свеопшта рана која не позива на реваншизам, него на истину и на мирење”, казао је отац отац Предраг Шћепановић за Радио Светигору најављујући ово поклоничко путовање у Камничку Бистрицу.

Брутална убиства на десетине хиљада антикомуниста, који су се нашли 1945. на сјеверу бивше Југославије у намјери да напусте њене границе, најчешће називају Словеначко крваво пролеће.  Удружење „Открићемо истину“ годинама се бави судбином око 20.000 мушкараца, жена и дјеце, који су се нашли у словеначким шумама, у намјери да се придруже Енглезима, а већина њих је нашла смрт током маја, јуна и јула 1945. године.

У мјесту Камничка Бистрица, само у једној од више гробница затрпано је око 3.500 учесника збијега из Црне Горе.

Организатори позивају све који крену на овај пут да са собом не носе никаква обиљежја, већ добру вољу, срце, ум и душу, огрнути сјећањем и љубављу према свим невино пострадалим.

Разговор Слободанке Грдинић са свештеником Предрагом Шћепановићем, архијерејским намјесником подгоричко-даниловградским, можете послушати на линку: Радио Светигора.

Б.М.

Pin It on Pinterest

Share This