Select Page

У историјском центру Велике Антиохијске цркве, на рушевинама храма Светих Петра и Павла, Његово блаженство Патријарх г. Јован началствовао је Васкршњом литургијом и у средишту разарања и пропасти објавио Васкрсење Спасово.

Саслуживали су епископи Константин и Арсеније, архимандрити Георгије и Јаков, свештеници Димитрије, Јован, Николај, Муса и Василије у присуству великог скупа верника који су дошли из Антиохије, Мерсина, Искендеруна, Измира, Анкаре, Сорије, Ал-Сувајдије, Арсуза и Гнеида.

Током Свете литургије чуо се усклик „Достојан!“, пошто је Патријарх Јован рукопроизвео оца Василија у чин архимандрита и поставио га на службу Патријарховог викара у Антиохији. После освећења јаја и сира, Патријарх Јован је одржао дирљиву беседу:

– У рушевинама после разарања, у цркви Светих Петра и Павла, ми ћемо се уздићи по допуштењу Господњем, као што је Христос васкрсао и погазио смрт. Шта ми данас кажемо о теби, Антиохијо? Плачемо због уништења које видимо, а ти нам данас кажеш: Не бој се, јер је Учитељ с тобом. Да, драги моји, не плашимо се. Антиохија је кроз историју неколико пута рушена и дизала се и уздизала. Са овог светог места данас шаљем васкршњу поруку свој нашој деци у Антиохијској патријаршији, шаљемо им благослов Светих апостола Петра и Павла, као што шаљемо и поруку мира целом православном народу. Понекад нас питају имамо ли људе у Антиохији, Александрети и Мерсину. Ми кажемо: Да! Дођите и видите! Имамо дванаест хиљада православних хришћана у овом региону, имамо цркве и парохије које живе са чврстом вером, имамо живу Цркву која сведочи Христа Господа! Порука мира коју ми шаљемо јесте права и искрена порука, далеко од слогана који говоре о људским правима и људском достојанству којих нема. О којим правима је реч ако немамо никакве информације о киднапованим епископима Јовану и Павлу?! Која права имају наши народи који пролазе кроз кризу за кризом?

Извор: Фејсбук страница Антиохијске патријаршије

Pin It on Pinterest

Share This