Select Page

У пету недељу Великог поста, посвећену Светој Марији Египћанки, 2. априла 2023. године, Његово блаженство Митрополит кијевски и целе Украјине г. Онуфрије началствовао је Божанственом литургијом у Кијево-печерској лаври, саопштило је Информативно-просветно одјељење Украјинске православне цркве.

Његовом блаженству је саслуживало више архијереја УПЦ, као и свештеномонаштво лавре, уз молитвено учешће бројних вјерника. Како Црква Воздвижења Часног крста Успенске Кијево-печерске лавре није могла да прими све, дио парохијана, упркос кишном времену, молио на тргу испред цркве.

Митрополит Онуфрије је пожелио сабранима да их Господ испуни духом љубави и трпљења, како би, савладавши све тешкоће, отишли ​​у вјечни живот у Царству небеском.

„Нека Господ молитвама Свете Марије сачува и благослови ову нашу обитељ“, казао је Предстојатељ Украјинске православне цркве Кијево-печерској лаври.

Подсјетимо, суд у Кијеву јуче је игуману Кијевско-печерске лавре Митрополиту Павлу одредио задржавање у виду кућног притвора уз коришћење електронске наруквице. Како је суд наложио Митрополит ће ову мјеру одслужити у кући у Борипољском рејону Кијевске области, у селу Воронки, чиме је одбијен његов захтјев да кућни притвор проведе на територији Лавре како би присуствовао богослужењима.

Митрополит Павле је, како преносе медији, изјавио да је одлука суда о кућном притвору у трајању од два мјесеца политички наручена. Такође је рекао да све прихвата као вољу Божју и као сваки вјерујући прихвата цијелу ову ситуацију мирно и часно. Он је додао и да у кући гдје ће боравити током кућног притвора нема ни гријања, ни воде, ни било каквих могућности за комуникацију.

Приредила В. Д.

Фото: УПЦ

Pin It on Pinterest

Share This