Izaberite stranicu

Директор Архива Српске православне цркве из Београда, др Радован Пилиповић посетио је од 10. до 12. марта Епархију будимљанско-никшићку и Митрополију црногорско-приморску, где је са монахом др Павлом Кондићем, управником Архива Митрополије црногорско-приморске са Цетиња, обишао и стекао увид у архивско наслеђе српске црквене провенијенције.

Дана 10. марта 2023. године уприличена је посета Епархији будимљанско-никшићкој где је на лицу места постигнут увид у процес сређивања и заштите, те дигитализације и конзервације архивске грађе старе Захумско-рашке епархије 1879-1931. Срдачан разговор са Његовим преосвештенством Епископом будимљанско-никшићким господином Методијем, свештенством и господином Веселином Матовићем, задуженим за послове сређивања архивске грађе, дотицао се многих тема црквене историје и заштите културне баштине. После поклоњења ћивоту Светог Василија Острошког, црквени архивисти и историчари су се упутили ка Цетињу, где су били примљени код Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског господина Јоаникија, а потом је др Радован Пилиповић одржао предавање у Богословији Св. Петра Цетињског на тему „Значај документа и црквене архивистике“. Након обиласка Архива Митрополије црногорско-приморске, Библиотеке и Ризнице Цетињског манастира, упознавања са културном баштином Цетиња, пут је настављен за Приморје.

У манастиру Стањевићи 11. марта, монах др Павле Кондић, сабрат ове светиње, показао је др Радовану Пилиповићу обновљени манастир, као и будући простор за смештај заоставштине блаженоупокојеног Митрополита Амфилохија Радовића, његове личне библиотеке и архиве. У наставку дана обављена је посета Српској православној црквеној општини которској где се чува богат књижни и архивски фонд, Библиотека Епископа Герасима Петрановића (1820–1906) и стара архива Епархије бококоторске-дубровачке и спичанске. До краја дана архивисти су обишли манастир Подластву, погледали ризницу и библиотеку и имали разговор са игуманом Јустином Мреновићем, деценијском келијником блаженопочившег Митрополита Амфилохија.

Сутрадан, 12. марта, после Свете литургије у манастиру Михољска Превлака, са благословом архимандрита оца Бенедикта, др Радован Пилиповић је одржао предавање окупљенима на трпези љубави на тему „Духовно-просветно и историјско наслеђе Епископа Атанасија Јевтића 1938–2021“, чиме су дани у спомен Владике Атанасија на посебан начин из Херцеговине и Требиња пренети и на Михољску Превлаку.

                                                                               Текст и фото: Матија Шљиванчанин

Pin It on Pinterest

Share This