Select Page

Патријарх Данило: Иконе представљају славу, лепоту и радост Царства Оца и Сина и Светога Духа

У прву недељу Васкршњег поста, у Недељу православља, Његово блаженство Патријарх румунски г. Данило служио је Свету литургију у Патријаршијској саборној цркви у Букурешту.

Саслуживали су викарни епископи Варлаам и Тимотеј окружени сабором свештеника и ђакона. У току богослужења узнесене су јектеније и молитве благодарења за благослове којим је Господ даровао Његовом блаженство поводом 33. годишњице његове архијерејске службе.

„У недељу Православља идемо са иконама у литију сведочећи победу истине да икона потврђује оваплоћење Господње, да се невидљиви Бог показао да би нам кроз Васкрсење дао живот вечни. Бог је узео тело да нам да Духа Светога. Свети оци Цркве нам говоре да је Он постао човек да би се човек благодаћу обожио. У Православљу нам иконе пружају и поглед на Царство небеско. Иконе на зидовима православног храма представљају долазак Царства небеског код нас и наш улазак у Царство љубави Пресвете Тројице. Православна икона је и позив на молитву. Икона није предмет који само изражава лепоту, већ позив на молитву и свето живљење кроз насликане свете. Зато у Цркви имамо не само иконе, већ и књиге које се зову Житија светих, које нам представљају њихове подвиге и подвиге вере. Иконе такође представљају чињеницу да су светитељи наши пријатељи и наши заступници. Када неко уђе у цркву и моли се – осећа да није сам, већ да се моли заједно са светима који су ту присутни. У Православљу иконе представљају пророчку визију крајње будућности човечанства, а то је слава, лепота и радост Царства Оца и Сина и Светога Духа“, беседио је Патријарх Данило.

Извор: ziarullumina.ro

Патријарх Неофит: Победа православља се осваја непрестано, у свако време и на сваком месту

Црква данас прославља победу православне вере на крају иконоборачке кризе, славну и сваке хвале достојну победу из средине IX века. Међутим и после те победе, свето Православље је морало да се бори за своју чистоту и та борба траје до данас.

Прослављање Православља није и не може бити дато. То није нешто што се догодило једном и заувек, што је загарантовано за сва времена. То је победа која се осваја непрестано, у свако време и на сваком месту, у било ком добу и под различитим условима и околностима. То је оно за шта сви ми треба да радимо сваки дан: свако од нас, појединачно, и сви заједно – као Црква. Само тада ће нам Бог помоћи у нашим напорима да сачувамо и одржимо у животу спасоносну веру коју нам је дао једном заувек. Будимо достојни наследници свих Христових исповедника и мученика које празнујемо данас у Недељу светог православља. Следимо њихов живот, дело и добар пример који су нам оставили да бисмо и ми били носиоци светлости и доброте у свету у коме живимо.

Из беседе Патријарха бугарског г. Неофита
у Недељу Православља, 5. марта 2023. године

Извор: Бугарска патријаршија

Митрополит Сава: Бити православан значи потврдити своју веру својим животом

Круна прве недеље Великог поста јесте прослава Победе православља. У Недељу православља у Саборном храму Свете Марије Магдалене у Варшави Свету литургију је служио Његово високопреосвештенство Митрополит варшавски и све Пољске г. Сава.

У току Литургије узнесене су молитве за очување Свете православне цркве у јединству и чистоти вере, а затим је беседио Митрополит Сава:

– Бити православан значи верност непроменљивој вери прошлих генерација захваљујући којима и ми слободно исповедамо веру у Бога. Здрав црквени организам карактерише оданост према предању оних који су дали животе за Православље. Када човек почне да се руководи логиком овог света, он своје мишљење ставља на више место од Христовог учења, па се тада аутоматски ставља и ван Цркве. Православни су дужни да одржавају јединство са Христом и Црквом. Бити православан значи верно следити Христову науку и исправно, непроменљиво исповедати веру у Бога. Бити православан значи бити носилац Духа Светог, обогаћујући себе и околну стварност Његовим даровима. Бити православан значи потврдити своју веру својим животом, посебно у секуларизованом свету пуном скандала и духовног пропадања. Желим Вам свима благослов Божји и свест о богатству Православне цркве. Ценимо чињеницу да смо деца Православне цркве која свету објављују истину Христову.

Извор: orthodox.pl

Pin It on Pinterest

Share This