Select Page

Канцеларија Митрополије варшавске и све Пољске саопштава да ће се 42. Међународни фестивал Хајновски дани православне црквене музике одржати од 8. до 13. маја 2023. године.

На овогодишњем фестивалу наступиће хорови из Пољске, Чешке, Словачке, Грузије, Летоније, Румуније, Грчке и Бугарске. Фестивал се одржава са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита варшавског и све Пољске г. Саве. Главни организатор фестивала је Удружење љубитеља православне црквене музике. Детаљне информације о догађају могу се наћи на веб страници festiwal.cerkiew.pl и на друштвеним мрежама fb.com/hajnowskiednimuzykicerkiewnej.

У недељу, 22. јануара 2023. године, Светом литургијом у вроцлавском Саборном храму Рођења Богородице началствовао је предстојатељ Пољске православне цркве Његово високопреосвештенство Митрополит варшавски и све Пољске г. Сава.

Митрополит Сава је том приликом истакао неопходност напора и борбе за очување истинског хришћанства у свим његовим сферама, од духовног живота појединца, преко породице, брака, васпитања деце, па до морала друштава и народа. – Пад морала гура људе и народе у загрљај греха и безакоња, истакао је предстојатељ Пољске Православне Цркве.

Нова публикација Фондације Оикономос посвећена је Светом Николају Чудотворцу, који међу православним светитељима заузим посебно место. Култ великог јерарха на прелазу из 3. у 4. век био је толико велики да је на Истоку одлучено да се, осим дана његовог спомена током године, посвети и један од дана у недељи – четвртак.

Књига Верни пастир – Свети Николај Чудотворац у православном предању, која отвара нову издавачку серију Супрашке академије, научно-популарног је карактера. Намењена је широкој публици заинтересованој за лик великог јерарха. Богат садржај издања на пољском језику има изузетно важну духовну димензију која омогућава читаоцу да се приближи знаменитом Божјем изабранику, узору кротости, милосрђа и човекољубља.

Извор: orthodox.pl

Pin It on Pinterest

Share This