Select Page

У оквиру манифестације „Од Божића до Божића“, која се одржава под покровитељством Општине Котор и Туристичке организације (ТО) Котор, синоћ је у цркви Светог Николе приређен концерт мјешовитог хора Српског пјевачког друштва (СПД) „Јединство“ (1839) Котор .

У име Општине Котор присуствовали су: предсједник Владимир Јокић и потпредсједник Синиша Ковачевић, а Скупштине Општине Котор -предсједница Маја Мршуља.

Присутне је у препуној цркви, у име Туристичке организације Котор поздравио директор Јован Ристић подсјетивши да се манифестација „Од Божића до Божића“ одржава већ девету годину заредом.

„Драги пријатељи, суграђани и гости, привилегија и част је што могу да вам пожелим добродошлицу у име ТО Котор на овом дивном мјесту. Девету годину заредом ТО Котор организује манифестацију „Од Божића до Божића“ и један, рекао бих и најважнији дио, овај прекрасни концерт Српског пјевачког друштва „Јединство“ – рекао је Ристић поручивши да је СПД „Јединство“ један од симбола Котора.

„ То је организација која је славу и љепоту овог града проносила деценијама и проноси деценијама, по свим меридијанима на којима наступа. Оно што је јако важно истаћи је да је готово свака породица у овом граду имала свој удио у овом дивном хору и из године у годину хор има све већи број чланова. То је оно што је највеће богатство и привилегија. Желим вам дивно вече на овом светом мјесту и уживајмо у анђеоским гласовима ових дивних људи“ – нагласио је Ристић.

И публика је, заиста , уживала у прекрасним хорским изведбама духовних композиција. Од „Оче наш“ Антона Федорова, гђе је бриљирала солисткиња, сопранистица Милица Лалошевић, преко Карловачког напјева „Волеви персидстији царује“, до „Свијете тихиј“, чланови хора су својим префињеним гласовима присутнима приуштили ванредно лијеп угођај у дивној акустици цркве.

Под диригентском палицом професора Михајла Лазаревића, хор је отпјевао укупно шеснаест композиција, међу којима и „С нами Бог“, „Рождество Твоје“, „Кто Бог велиј“, „Кирие елеисон“, „Благослови душе моја Господа“, Свјати Боже“, „Иже херувими“, Мокрањчеве „Свјат“, „Тебе појем“ и „Види имја Господње“. На програму су биле и композиције „Слава во вишњих Богу“, „Радујте все“, „Каљада каљадка“, „Франскуска каљадка“ и „Полијелеј“.

Извор: Радио Котор

 

Pin It on Pinterest

Share This