Izaberite stranicu

Парастос архимандриту Методију (1961–2021), који је живео у Спасо-Преображенском валамском мушком манастиру, на његовом гробу 14. септембра служио је старешина скита посвећеног Смоленској икони Богородице јеромонах Давид (Легејда).

Парастосу су присуствовали О. Н. Шчербак, који је био амбасадор Руске Федерације у Скопљу током 2010–2018. године, његова супруга Л. В. Шчербак, као и службеник Секретаријата Одељења за спољне црквене послове за међуправославне односе А. Ј. Хошев.

О. Н. Шчербак положио је цвеће на гроб валамског духовника, којег је дуго познавао и са којим је имао плодну дугогодишњу сарадњу.

***

Архимандрит Методије (световно Венко Петров) рођен је 1961. године у Социјалистичкој Републици Македонији (СФРЈ). Године 1992. прелази у Русију и постаје искушеник у Тројице-Сергијевој лаври, а 1993. године примљен је у братство поново отвореног Валамског манастира, где је примио монашки постриг 1994. године. За име архимандрита Методија (Петрова) везује се дуг пут обнављања и унапређења Валамског манастира. Имајући много духовне деце у Руској православној цркви, отац Методије никада није прекинуо везе са својом родном Македонијом, где је уживао висок ауторитет.

Архимандрит Методије (Петров) је преминуо 2021. године од компликација изазваних инфекцијом корона вирусом. Његов гроб на Валамском манастирском гробљу постао је место посете и молитве многих људи, које је у данима земаљског живота подржавао саветом и очинском љубављу на путу њиховог духовног живота.

Извор: Моспат

Pin It on Pinterest

Share This