Izaberite stranicu

У Осојану сјутра, 6. августа, почиње „Ђедов сабор“, посвећен блаженопочившем Митрополиту Амфилохију, а поводом највећег и најуспешнијег повратка Срба на Косово и Метохију, након протеривања 1999. године.

“Митрополит је један од најзаслужнијих за повратак у Осојане код Истока и у првим данима је био са повратницима да их охрабри и подржи својим примером, љубављу и молитвама. Он је обновио и основао многе саборе у различитим крајевима наше земље, па су у Осојану верни народ, Епархија рашко-призренска и институције културе одлучиле да се установи сабор који ће носити његово име и који се ове године одржава други пут”, саопштено је из Дома културе “Грачаница”.

„Ђедов сабор“ организују: Епархија рашко-призренска, Парохија осојанска, Дом културе „Грачаница“ из Грачанице, Привремени орган Општине Исток, КУД „Копаоник“ Лепосавић, Дом културе „Свети Сава“ Исток.

Осојане представља један од ретких примера успешног повратка Срба у Метохију. У Осојанску долину се од 2001. године вратило око 350 Срба.

Програм Сабора:

06.08.2022.

Отварање Сабора и књижевно вече – 20 часова

Учесници: Ратко Поповић, Новица Соврлић, Драгомир Костић, Александар Дунђерин, Виктор Поповић и Станко Аџић, народни гуслар

07.08.2022.

– Света архијерејска литургија – 8 часова.

– Беседа Владике Теодосија,
– Обраћање представника Митрополије црногорско-приморске
– Обраћање председника Привременог органа Општине Исток Косте Белошевића
– Културно-уметнички програм: КУД „Копаоник“, програм „Старосрпски извори“, извођење песама на стихове Митрополита Амфилохија, народни гуслари.
-Трпеза љубави

Pin It on Pinterest

Share This