Izaberite stranicu

Са благословима Његовог блаженства Aрхиепископа тиранског, драчког и цијеле Албаније г. др Анастасија (Јанулатоса) и Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија, и ове 2022. године свечано су прослављени Бадњи дан и Божић у Враки код Скадра.

У делегацији Митрополије црногорско-приморске, у прослави овог Божића у Враки и Скадру, по благослову Митрополита Јоаникија, били су протојереј мр Предраг Шћепановић, архијерејски намјесник подгоричко-даниловградски, и мр Александар Вујовић, професор Богословије Светог Петра Цетињског и уредник Катихетског програма Радио Светигоре.

У четвртак 6. јануара 2022. године, на Бадњи дан, бадњаке је освештао свештеник Никола Петани, клирик Албанске православне цркве, уз присуство представника Срба и Црногораца у Републици Албанији, и вјерног народа који се окупио у порти храма Пресвете Тројице у Враки. Бадњаке су после освештавања наложили и предсједник Удружења “Морача-Розафа” г. Павле Брајовић и потпредсједник  Друштва “Свети Јован Владимир” из Скадра г. Виктор Мишченко. Свечаном освештавању бадњака поред храма Пресвете Тројице у Враки, присуствовao je и Његова екселенција амбасадор Републике Србије у Тирани др Слободан Вукчевићем са сарадницима.

На празник Рождества Господа Исуса Христа, у петак 7. јануара 2022. године у храму Пресвете Тројице у Враки, свету божићну Литургију саборно су служили свештеници Српске и Албанске православне цркве, протојереј мр Предраг Шћепановић и свештеник Никола Петани. Чтецирао је Рус Сергеј Мишченко, унук покојног Алексеја Мишченка, оснивача и првог предсједника Православног друштва “Свети Јован Владимир” у Скадру, а за пјевницом је појао професор Цетињске богословије и уредник Катихетског програма Радио Светигоре мр Александар Вујовић.

После причешћа вјерног народа, честитајући празник Рождрества Христовог, протојереј Предраг Шћепановић се обратио празничном бесједом, у којој је између осталог казао: „Христос се роди! Поздрвљам вас драга браћо и сестре, драга дјецо, овим многостољетним поздравом остварене наде и радости. Хиљаде година и многа покољења су чекала дан када ће Бог постати човјек, када ће смрт бити сатрвена, и када ће проклетство ове земље, која је некад била рај, а за тим рајем плакаше Адам, бити благословено рођењем богомладенца. Ево, новог Адама који се рађа, који је превалио толики пут, Богочовјек Исус Христос, који је дошао у овај свијет да потражи добро у људима.

Дошли смо и ми данас, из Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве, професор Цетињске богословије Александар Вујовић и ја, да вама донесемо поздраве вјерног народа из Црне Горе, ваше браће, кумова и пријатеља. Да вам јутрос на овај нарадоснији хришћански дан, пренесемо поздраве и изразе њихове љубави,  и изразе љубави и бриге Његовог високопреосвештенства црногорско-приморског г. Јоаникија са свештенством.

Када се некоме роди син  у кући, радост је велика, радост за племе, за кућу, радост за све. А када се роди Бог, у виду дјетета, у хладној витлејемској пећини, у худом обиталишту јагањаца, тих милих створења, јер за Бога не бјеше мјеста на овоме свијету, и то бјеше за многе велика радост.. Пресвета Богородица није имала гдје главу да склони, да се породи са младенцем Христом, него је морала отићи у хладну пећину. Али ту пећину обасја слава небеска, обасјаше анђели, обасја сам Бог. Јер на предвечном сабору Свете Тројице договорише се да створе човјека. И један од Свете Тројице долази из матице вјечности у матицу времена, улази и постаје један од нас.

Зато, нека би Бог дао да овај и сваки Божић дочекате на првом јесту у здрављу, миру, љубави, слози. Нашем народу је најпотребнија слога. Да не гледамо ко шта ради и како ради, него да гледамо као Господ, који је тридесет година као дрводеља радио столарски занат, показавши нам тиме да је рад најсветија дужност људи  овдје на земљи. Нека Господ благослови вашу чељад, ваше укућане, ваше њиве и ливаде и винограде. Нека благослови овај лијепи град, вјековни град Скадар у дивној земљи Албанији, која нас је ево јутрос дочекала и сачекала да одслужимо свету литургију заједно са оцем Николом Петанијем, који нас је дочекао да овдје заједно на албанском и на српском језику служимо службу Бог и роду.

Нека Господ који се рађа од Пресвете Дјеве и Духа Светога, нека се у јаслама Његовим обухвати сва љубав, сво човечанство. Да не буде тужних данас, јер је Бог дошао у овај свијет и прославио све људе и дао нам небеску славу. Нека се Господ, који се  рађа роди у срцима и душама ваших  и свих милих и драгих и свих људи овога свијета, од истока до запада, од сјевера до југа, јер смо различито цвијеће у башти Божијој. Али, како је говорио велики народни бард из Црне Горе хаџи Радован Бећировић Требјешки „сви су људи на свијету браћа, то је вјера права и најкраћа!“ Нека она благовијест коју је Архангел Гаврило рекао на Благовијести Пресветој Богородици, да ће Бог постати човјек и вас благосиља, и ево данас испуњење тога и ево радости над радостима и празника над празницима.

Ви сте овје јуче, унијевши бадњаке испред овога храма означили улазак Бога у овај свијет. Једино ново под сунцем је Христос Богочовјек. Све друго браћо и сестре пролази. Пролази ова идеја, она идеја, пролазе ови и они људи, једино ново под сунцем нису ни звијезде и сунце, ни мјесец ни ријеке, каже Премудрост Соломонова, уливају се у море и море се не препуња. „Дан за даном вјенчаје се током“, како је рекао велики Његош.  Нека благослов Његов, благослов Господа који се рађа  почива и на наша два удружења, „Морача Розафа“ и „Свети Јован Владимир“, на нашу браћу Павла Брајовића и Сима Ајковића и све вас који сте данас дошли  да нам загријете душу, да покажете да је долазак наш, долазак свој своме и да благовијест рођења Христовог озвања у вашим душама.

Још једанпут и вас и вашу чељад и ваше људе, све људе добре воље поздрављам, најљепшим поздавом на небу и на земљи, „Слава на висину Богу, и на земљи мир, међу људима добра воља“. Мир Божији –Христос се роди“, завршио је божићну бесједу о. Предраг.

Потом је у једном од ресторана на обали Скадарског језера, у подножју Тарабоша уприличена трпеза љубави. На ручку су се овом приликом сви сабрани сјетили блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, који је рођен на Божић, који је тридесет година као митрополит бринуо о страдалном нашем народу у Враки и Скадру, као и покојног професора Светозара Ћираковића из Никшића, који је петнаест година предавао српски језик нашем народу у Скадру, и који је са професором и теологом Александром Вујовићем учио дјецу вјери и припремао светосавске и духовне прославе у Скадру.

Овогодишње божићно скадарско сабрање још једном је потврдило ону свету истину, нераскидивости и заједништва нашег народа у Скадру, који се вјековима окупљао око своје Цркве, уграђивајући себе у духовну грађевину српског народа, настављајући да изграђује свој духовни и културни идентитет, како би га на прави и истински начин сачувао и оставио покољењима који долазе.

Божићно скадараско сабрање и ове године, заиста је одвојило и са простотом и са веселошћу, одакле је цијелом српском народу, и свим народима,  упућен тај величанствени и благословени поздрав мира и љубави, Мир Божји Христос се роди – ваистину се роди!

мр Александар Вујовић,

професор Богословије Светог Петра Цетињског

 

Pin It on Pinterest

Share This