Izaberite stranicu

На празник Светог Стефана и Јелене Штиљановић, у недељу 17. октобра 2021. године у манастиру Раковица служена је Света литургија.  Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Радич Радичевић, уз саслужење протојереја-ставрофора Радомира Поповића, Драгомира Санде, Ђорђа Трајковића, јереја Михаила Вукчевића и Горана Мишановића и ђакона Горана Нухановића.

Након Свете литургије пред многобројним верним народом који свакодневно хрли ка гробу блаженопочившег Патријарха српског Павла одржана је свечана академија поводом 12 година од упокојења Његове светости. На академији су учествовали: протојереји-ставрофори Радомир Поповић и Драгомир Сандо, ученици Шесте београдске гимназије, народни гуслар Саша Лакетић, Црквено-дечији хор „Орлић“ из Батајнице и теолог Радомир Грујић.

Након примања Свете тајне причешћа, у 10:45 часова 15. новембра 2009. године, на Војномедицинској академији у Београду упокојио се у Господу Патријарх српски Павле. По изричитој жељи Патријарха Павла његови земни остатци сахрањени су овде у порти ове свете обитељи. Од тог дана до дана данашњег река живих људи непрестано тече ка гробу блаженопочившег Патријарха тражећи помоћ да их он молитвено заступа пред Богом.

Говорећи о томе како и на који начин у Православној цркви неко буде каконизован и уврштен у ред Светитеља отац Радомир Поповић је истакао да поштовање једног Светитеља подразумева чување његовог тела или остатака тела, који се називају свете мошти. „Важан део у оквиру поштовања Светих јесте писање њиховог житија или животописа који се посебно односи на околности у којима је неко као хришћанин пострадао и себе предао Господу Христу.“

Он је додао да у поштовању Светитеља постоји још једна ставка, а то је култ Светога који „подразумева одређивање датума и дана празновања, то је обично дан упокојења или дан небеског рођења, јер за Светога упокојење или смрт је рођендан или рођење за вечни живот“.

О животу блаженопочившег Патријарха говорио је протојереј-ставрофор Драгомир Сандо, који је на почетку свог говора истакао да је Патријарх Павле човек Цркве, Божији човек.

„Уистину Божији човек који је сав потопљен у истину, веру, наду и љубав божанску. Велики Свети човек који из године у годину све више и више постаје препознатљив у нашим срцима, у нашим молитвама, у нашим мислима. Нема те групе, ни тих поклоника који долазе у Београд, а да не дођу на гроб Патријарха Павла и да се не поклоне у овој светињи и за њега.“

Извор: Радио Слово љубве

Фото: Јелена Павловић

Pin It on Pinterest

Share This