Izaberite stranicu

Регистровано је око 500 случајева у вези са запленом и пререгистрацијом заједница, покренуто око 250 кривичних поступака

Током последњих пет година регистровано је око 500 сукоба у вези са насилним одузимањем и пререгистрацијом верских заједница Украјинске православне цркве, отворено је око 250 кривичних поступака. Шеф Правног одељења УПЦ протојереј Александар Бахов рекао је ово током брифинга о резултатима конференциjе представника парохија заплењених храмова Украјинске православне цркве, наводи Одељење за информације и просвету УПЦ.

Према његовим речима, заједнице канонске Цркве доживљавају притисак, дискриминацију и одузимање цркава од 2014. године до данас.

«Од 2014. године одузимања цркава верских заједница Украјинске православне цркве одвијала се на нелегалан начин. Ове акције су такође подржане законодавним иницијативама у 2018. години, које су омогућиле не само нелегално, већ чак и без знања саме верске заједнице, да је пререгиструју», рекао је протојереј Александар Бахов. Правник је приметио да је обим проблема заузимања храмова упечатљив.

«Забележили смо око 500 случајева сукоба у вези са насилним одузимањем и пререгистрацијом верских заједница УПЦ. Од ових 500 случајева, око 400 тужби поднето је судовима поводом незаконитих радњи представника “ПЦУ” и државних власти. Отворено је око 250 кривичних поступака», рекао је протојереј Александар Бахов.

Посебно је тешко, рекао је, борити се на правни начин и правним методама у ситуацији која има политичку позадину. Због тога разматрање случајева заузимања храмова напредује врло споро, а у неким случајевима судови нису ни почели мериторно да разматрају случај.

«Ово стање је настало због одређеног става Врховног суда и других правосудних тела, која још увек расправљају око тога који суд треба да разматра захтеве УПЦ. Постоји низ тужби које су стигле до Врховног суда и сада чекамо коначну одлуку о томе који ће суд коначно разматрати наше случајеве», рекао је протојереј Александар Бахов.

Извор: Православнаја жизањ (с руског Јелена Бујевић)

 

 

Pin It on Pinterest

Share This