Izaberite stranicu

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије је казао вечерас након вечерње службе у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици, да се Црна Гора послије 170 година налази у истом положају као за вријеме Светога Петра Другога Ловћенског Тајновидца предата од њега, а прије њега од његовога стрица и од свих светих људи од времена Светога Саве, Богу љубави – Светој Тројици, Мајци Божијој те да она тиме живи и дише.

Обраћајући се народу који се сабрао на платоу испред храма, владика Амфилохије је рекао да је ову данашњу литију, као и друге ових дана, организовао сам народ и да је то поникло из његовог бића:

“Ове литије које сте ви организовали, народ Божији, то су литије љубави братске и слоге, мира и помирења, сагласно благослову Св. Петра Другога Ловћенског Тајновидца. Оне су у исто вријеме и молба главарима да престану да због своје власти и свога частољубља умножавају мржњу у народу.”

Високопреосвећени је нагласио да “онај који врши насиље над народом у име Црне Горе, у име црногорства, некаквог идентитета, не ради ништа друго него оно због чега је Свети Петар Други тражио од ондашњих главара да не врше такво насиље, него да се братски помире”.

“Народ је кренуо колима из Никшића, Куча, Братоножића на ове литије да би испоштовао одлуке здравствених установа, да посвједочи ту љубав и вјерност Богу љубави и братској љубави и слози. Они су заустављени, врши се насиље над њима код Жуте греде. Немојте заборавити да су управо на тој Жутој греди, иза Будоша овамо, били и ови који су сада на власти већ 30 година. Али је чак и она власт била часнија па их нијесу зауставили, него пустили и они су преузели власт у Црној Гори. А они над народом који иде њиховим стопама, врше насиље.”

Поручио је Архиепископ цетињски да такав однос власти није добар ни за кога, није добро ни за њих, јер ако су заиста народна власт како врше насиље над народом а “то се догађа ових дана – насиље над народом”.

Посебно је нагласио да се у вези избора који се припремају, врши куповање душа и указао да му долазе људи и свједоче да нуде да им купе душу и легитимације, нарочито ромској сиротињи.

“Њима купују душе, а овом народу којем не могу да купе душе, над њим врше насиље. Нека их Бог уразуми да престану са тим, јер се не може успоставити мир, спокојство и истински напредак Црне Горе, одбраном својих интереса и своје власти. Ничија није до зоре горела”, поручио је владика.

Поновио је да иако има 82 године никада није гласао на парламентараним изборима, јер није знао за кога да гласа, а да ће то своје право сада искористити.

“Излазим на изборе и гласам по својој савјести и свима вама поручујем да сви изађете на изборе и да свако гласа по својој савјести! Свети Петар Ловћенски Тајновидац свој народ, Црну Гору и Црногорце предао је Богу љубави – Светој Тројици и Мајци Божијој. Тако се и ја, као његов недостојни наследник ,трудим да предам Црну Гору и Црногорце, без обзира како се ко осјећа, Пресветој Тројици – Богу љубави. И да замолим све до једнога, да се у тој љубави срећу једни са другима и да излазе на изборе у тој љубави према Богу, светињама, творевини Божијој, Мајци Божијој, светим Божијим људима…”

Још једном се осврнуо на спорни безакони Закон о слободи вјероисповјести који хоће светиње да присвоји секуларној држави, наглашавајући да су светиње Христове и да оне припадају Црној Гори те да их нико неће нигдје носити и да су сви храмови грађени за потомство, за Црну Гору и свако људско биће.

“У Цркви Божијој су сви позвани да буду народ једнога духа, једне вјере, једнога опредјељења за вјечно и непролазно људско достојанство. На то су призвани сви земаљски народи и зато су грађени ови храмови Цркве Божије и ко има право да их одузима и у име чега! Зато се обраћам и вама, да у миру и братској љубави у ове дане, и на сам дан избора, све буде у духу овога аманета Светога Петра Другога Ловћенског Тајновидца! У исто вријеме скрећем пажњу овима који су на власти да се насиљем не ствара будућност ни своја, ни своје дјеце, а камоли будућност Црне Горе.”

Митрополит Амфилохије је благословио све присутне, све људе који живе у Црној Гори, да их Божија љубав, истина и доброта све помилује и призове на ту и такву љубав.

“У Црној Гори је народ васкрсао, васкрсла је љубав према Светој Тројици – Богу љубави, према Цркви Божијој, и то је оно што треба да схвате и они који су на власти. Овдје није нека политичка ујдурма, него питање народа који је васкрсао, кренуо да ходи путевима својих предака, путевима Светога Петра Цетињскога и Петра Другога Ловћенског Тајновидца. Ви уграђујете себе у ону цркву ловћенску разорену! Ово је камење које се уграђује у ону разорену цркву па се она тиме обнавља, а кроз њу и преко ње се обнавља истинска, изворна Црна Гора и народ Божији који је сад постао примјер свој Европи и Америци, гдје се туку и свађају”, рекао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и закључио:

“Ове наше литије су примјер братске љубави, слоге и слободе. У то име још једном, и безброј пута: Христос Воскресе! Бог да благослови све вас, а нарочито дјецу и да чува Црну Гору од свакога зла и мржње, и да љубав Свете Тројице и Мајке Божије завлада у срцима свију нас и свих људи и земаљских народа. Амин, Боже дај!”

 

 

Весна Девић

Фото: Борис Мусић

 

.

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This