Izaberite stranicu

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ СВЕШТЕНСТВА, МОНАШТВА И СПЦО БИЈЕЛО ПОЉЕ

Командир бјелопољске полиције Данко Гогић у отвореном прогону Светих апостола Петра и Павла и СПЦ у Бијелом Пољу

Као добар послушник својих претпостављених, кршећи Устав и законе који гарантују грађанима слободу кретања, горе поменути командир бјелопољске полиције је на Петровдан 12. Јула у поподневним часовима, заједно са својим колегом из Берана Марјаном Рачићем, без икаквог разлога и правног основа, забранио кретање колоне возила од Беране до Бијелог Поља у част празника и Славе овог града. То исто забрањено је и групи бјелопољаца који су хтјели да се прикључе колони а упутили су се до цркве Св. Петра и Павла, и којима је у мјесту Ракоње, на самом улазу у Бијело Поље, забрањено даље кретање. Аута која су се кретала из правца Берана су у потпуности поштовала све законске одредбе, да би у мјесту Биоча надомак Бијелог Поља, поменути командир извео око 50 полицајаца спремних да јуришају и туку народ који се кретако својим возилима. Иста ствар је задесила и житеље општине Бијело Поље у мјесту Ракоње гдје је до касних вечерњих часова због полицијске блокаде саобраћај био у прекиду. Мржња и острашћеност виновника овог срамног чина иде дотле да су били у стању да без икаквог разлога сатима држе у колони возила правосланих вјерника у којима су се налазиле труднице, мала дјеца и старији људи. Очигледно је да су жељели да испровоцирају инцидент и да на недужни народ саспу сву «хемију» коју су са собом понијели, вјероватно као заштиту учесника од короне. Својим понашањем директно су угрозили јавно здравље и здравље учесника у аутолитији, и прекршили мјере НКТ-а на које се тако здушно позивају!

Обавјештавамо грађане Бијелог Поља и цјелокупну свјетску јавност, све институције у Црној Гори, амбасаде страних земаља које се налазе у Црној Гори, да је на тим дешавањима забрањено кретање свима који се Богу моле и Српску Православну Цркву чувају. Доказ овога јесте безпризорно и бесправно ограничавање слободе кретања а потом и ограничавање слободе вјероисповијести.

Такође обавјештавамо и указујемо да су се непуна 24 часа од оваквог срамног чина бјелопољске полиције и њихових надређених према православном становништву, кроз Бијело Поље организовано кретале колоне возила са државним симболима, укљученим  сиренама, отвореним прозорима и сједењем на вратима аутомобила, и уз употребу ватреног оружја, што се види  на снимцима који су објављени на друштвеним мрежама. Ми немамо ништа против слободе кретања свих оних који дан државности желе да прославе на овај начин, али то исто право тражимо и за нас. За разлику од овог бијесног и бучног скупа, наше аутолитије су достојанствене и мирне, и могу служити за примјер свима, са чиме се поносимо. Али за разлику од «строгоће» која је примијењена над нама, овај бучни и непримјерени скуп није ничим ометан, нити  се нашло и једно полицијско возило да их контролише а камоли омета или забрањује.

Нажалост, ово се већ више од пола године дешава пред очима цијелог свијета и питамо се, шта је за осуду ако није ово? Ако ово није довољан разлог за осуду, онда једино што је остало свима нама јесте брига за голи живот и опстанак у овом граду. У једном од предходних саопштења смо говорили о дискриминаторном односу градских институција Бијелог Поља према свом становништву православне вјероисповијести, а последња срамна дешавања у нашем враду су потврдила нашу бојазан да ће се са том праксом наставити.Јер док су јуче позивали на информативни разговор свештенике Синишу Јанковића и Милосава Јовановића,а прије десет дана хапсили монахе и шиканирали свештенике који у Црној Гори бораве са породицама по 25 и више година, јуче су вјероватно „пуцаче“из колоне чашћавали џебаном, да им се нађе,злу не требало! И колико знамо нико од организатора и „пуцача“ није ни опоменут,а камо ли саслушан или притворен!

Ми као свештенство и вјерујућа паства смо у страху, јер знамо који су следећи кораци када се некоме забрани да се креће слободно својим градом. Да ли то  значи да у скорије вријеме које је пред нама, улицама Бијелог Поља неће бити пожељно да се креће ни мантија, ни нико ко је вјерујући човјек? Да ли се то понавља историја у којој смо могли да чујемо оне демонске ријечи “Србима, Жидовима и псима забрањен улаз”? Ми се у Бога надамо да једна мирна мултивјерска среднина као што је Бијело Поље, то себи неће дозволити. Јер знамо да од кад је Петрове цркве и Бијелог Поља, које је настало око ове светиње, овакав притисак није запамћен. Није запамћено да се умјесто честитке поводом славе града јуриша на народ са пендрецима, сузавцем и осталим помаглима која су била припремљена као «искрена» честитка Славе нашег града. Ово је још болније јер се дешава под командом оних који су себе и своју дјецу крстили у цркви коју прогоне. Можда је из тог разлога њихово понашање толико осионо и грубо, а за нас жалосно и болно,  по оној народној: «Ко ти ископа око? Брат! Зато је тако дубоко!»

Невјероватно је и забрињавајуће да је некоме преча наредба предпостаљених, или можда његова лична жеља да се некоме додвори, од сопственог образа, а да не причамо Устава и закона. Стога смо по ко зна који пут, дужни да опоменемо и начелника, и командира и управу полиције, и локалне власти, да прекину са прогоном своје цркве. Уколико се са оваквом праксом настави ми као духовни пастири ћемо морати, са тугом у срцу и великом жалошћу, затражити од црквених власти да се из Цркве, као заједнице Бога и човјека, искључе поменута господа, као и сви они који буду учествовали у дискриминацији и прогону цркве. Искључење из Цркве јесте први степен одлучења од светих тајни и свих свештених радњи и таквима се ставља на душу свештеничка забрана по ријечима јеванђеља “Што год свежете на земљи, биће свезано и на небесима”( МТ.18.18) до њиховог јавног покајања.

Ми као вјерујући људи се уздамо у Божију милост, и молимо се Господу да своју заблудјелу дјецу просвијетли и врати на пут истине и правде.

Извор. Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This