Izaberite stranicu

Догађаји који се нижу последњих мјесеци, потези власти и отворени сукоб са Црквом доносе велике злоупотребе историјских догађаја који се користе у дневнополитичке сврхе. Тако смо имали прилику да прочитамо и чујемо тезу у којој се учесници литија називају потомцима посланика Велике народне скупштине српског народа из 1918. који су предлагали да се спале мошти светог Василија Острошког.  У таквим тврдњама предњаче посланица Демократске Партије Социјалиста Нела Савковић као и режисер Жељко Сошић.

Ко су заиста били предлагачи и шта су предлагали? 

Тај сулуди предлог, који није прихваћен у Одлукама Подгоричке скупштине, су предложили народни посланици СОЦИЈАЛИСТА (КОМУНИСТА): Милош Јовановић, студент из Подгорице, Милан Терић, ђак из Колашина и Миљко Булајић, учитељ из Никшића. Иначе сљедеће 1919. године,  Милош Јовановић и Миљко Булајић су били једни од шест делегата из Црне Горе и Боке на Првом (оснивачком) конгресу Социјалистичке радничке партије Југославије (Комуниста). 

О чему се, заправо ради довољно је завирити у књигу докумената “Подгоричка скупштина” др Јована Бојовића, некадашњег директора Историјског инстирута Црне Горе. Упараво о овој теми може се прочитати на страницама 139-142.

Поменути делегати – социјалисти (комунисти)  су имали 18 предлога а два од њих под редним бројем 11 и 13 гласе:

11. Да сва добра која је поседовао бивши краљ Никола као и сва манастирска и црквена добра пређу у руке Народног одбора…

13. Да ова Велика народна скупштина све цркве и манастире сведе у ранг капеле. Даље, да нареди да се закопају у земљи сви суви људски лешеви, који још и данас, постоје у манастирима под именом чудотворца, тако да се над тим остацима једном изврши сахрана и да се народна свест ослободи од притиска вековних верских заблуда. Лица, пак, која су до данас живела обављајући црквени, верски церемонијал имају се запослити у грађанској служби у колико би била за исту способна.”


Овдје се јасно види да црквена имовина као ни имовина краља Николе није била државна, јер да су била државна добра не би предлагали да пређу у руке Народног одбора као извршног органа државне власти.

Треба напоменути да усвојена одлука на Подгоричкој скупштини о конфискацији имовине краља Николе у новоствореној држави СХС није никада спроведена у дјело, већ је међусобним уговором насљедника краља Николе и тадашње власти сва непокретна и покретна имовина продата држави за 42,000.000 динара. Међусобни уговор је потврдила Скупштина Краљевине СХС 31.марта 1927. године.

Pin It on Pinterest

Share This