Izaberite stranicu

Цетињски свештеник Игор Балабан повео је двадесетпрву по реду „Интернет литију“ која је и ове недеље емитована на радију и Youtube каналу „Светигора“, Фејсбук и Инстаграм страници „Не дамо светиње“ и телевизији „Нови“.

„Црква је једна и једина масовна организација или скуп вјерника у Црној Гори који је потпуно независан“, нагласио је отац Игор, додавши да Црква нема никакву потребу за било каквим клијентелистичким односом према власти.

Он је рекао да је то њен услов постојања – да би била Црква – само таква (независна) мора и да буде. „Онога часа када се ставља у службу било које политичке идеологије, било којег интереса, државе или нације, чак и циља коме крајња станица није Царство Божије – она тога часа долази у опасност да престане да буде Црква“, рекао је отац Балабан, службеник Митрополије црногорско-приморске.

„Власти овога свијета су склоне томе да све подреде својој власти“, објаснио је тежње наше власти отац Игор нарочито нагласивши да у режиму могу да одлуче да буду невјерници и то је право које им нико не треба одузети „али ни нама нико не може одузети право да будемо вјерници“.

Дио разговора посвећен је инциденту који се 21. маја догодио у Бару када је група младића који су прослављали Дан независности и у „заносу“ напали свештеника Николу Радовића испред Парохијског дома у Бару. Том приликом оцу Николи је група младића псовала српску мајку и пријетила говорећи да “попови убрзо више неће моћи да се шетају по Црној Гори”,

„У Бару сам као дијете одрастао током рата у Босни и никада није било никаквих инцидената. Ово је плод антицрквене и антисрпске пропаганде која се огледала у нападу на оца Николу“, прокоментарисао је са чуђењем отац Игор Балабан.

Отац Игор је нагласио да је јасна разлика између ових политичких скупова и молитвених литија у Црној Гори. „Чули смо да се момак који је препознат као виновник осјетио понешен у атмосфери масе. То говори о маси која није слична литијама које би се зауставиле када крене езан са џамије“, подсјетио је на диван примјер суживота у Пљевљима отац Игор Балабан.

Балабан објашњава да је благослов видјети праву хришћанску рекацију оца Николе Радовића. „А видите како прави Хришћанин реагује – Отац Никола је забринут а не озлојеђен. Када је чуо шта му вичу није изашао да се обрачунава, већ да помогне“, рекао је отац Игор, похваливши гест оца Николе који је понудио помоћ у плаћању новчане казне младићу који је препознат као виновник тог недјела.

Отац Игор се на на крају придружио поруци да је одлучан да истраје на путу Божијем – “Ходећи стазама Светих Божијих људи, уздајући се у њихову помоћ, поручујемо још јаче и гласније – Не дамо светиње”.

ђакон Павле Божовић

Pin It on Pinterest

Share This