Izaberite stranicu

“Православна Митрополија црногорско-приморска је активна у својој помоћи ромској популацији у оквиру многобројних манифестација и хуманитарних акција. Ријеч је о помоћи у одјећи и обући сиромашним ромским породицама, не само у Подгорици већ и у Пљевљима, гдје је наша Митрополија помогла великом броју Рома. Ту је и помоћ у храни а неке ромске породице су и корисници народних кухиња”, казао је за Радио Светигору Иван Тоскић, копрезидент Европске уније Рома и директор Демократског ромског центра, поводом међународног Дана Рома.

Иван Тоскић уједно је и уредник емисије ,,Траг душе“ која се емитује на таласима овог васељенског радија.

Истиче да је битно је да ромска популација постане православни народ иако је већина Рома муслиманске вјероисповијести.

“Ја као православни Ром мислим да је наша вјера најљепша у свијету. У том циљу ја и моја супруга превели смо књигу Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија ,,Нема љепше вјере од хришћанске” на ромски језик и надамо се да ћемо крајем маја, када, ако Бог да, престане ова пандемиа корона вируса, представити и ову књигу намијењену прије свега младим Ромима”, каже Тоскић и додаје да Роми немају ништа а имају све и живе у данашњем тренутку.

Дан Рома се обиљежава 8. април и представља дан прославе ромске културе и подизања свијести о проблемима с којима се Роми суочавају. Службено је проглашен 1990. године у мјесту Сероцк у Пољској, мјесту четвртог Свјетског ромског конгреса Међународне ромске уније (IRU), у спомен на први већи међународни сусрет ромских представника који је одржан у Chelsfieldu крај Лондона 7—12. априла 1971. године. На том је конгресу донесена одлука о ромској химни за коју је изабрана пјесма Ђелем, ђелем ( Идем, идем) и одлука о застави за коју је одабрана плаво-зелена двобојница с црвеним точком у средини, симболом напретка и покрета, али и миграције Рома током историје.

Слободанка Грдинић

Фото: Архива

Pin It on Pinterest

Share This