Izaberite stranicu

Изјава “Дану” координатора Правног савјета Митрополије црногорско-приморске протојереја-ставрофора Велибора Џомића о надзору у управи за некретнине:

“Неспорно је право Министарства финансија, сходно важећим прописима, да врши надзор над радом Управе за некретнине и других органа државне управе над којим му је повјерено право надзора. Проблематичан је тренутак у коме се та активност спроводи и начин спровођења и она се, без сумње, у јавности повезује са спорним одредбама о одузимању, тј. о подржављењу Светиња, вјерских објеката и земљишта по члановима 62, 63 и 64 Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница. Више људи ме је контактирало послије објављивања ове информације у ”Дану”, јер имају осјећај да се на овај начин врши притисак на запослене у Управи за некретнине и њеним подручним јединицама.

Зна се да су уписи права на вјерским објектима и земљишту давно завршени и да су сви рокови прошли тако да је та врста надзора бесмислена. Осим тога, из ове активности се закључује да Министарство финансија, а ни Влада Црне Горе, немају доказе да је ријеч о незаконитим уписима Цркве и других вјерских заједница на вјерским објектима и земљишту. Али, то није сметало бројним државним функционерима да напамет и без доказа износе нетачне податке да су уписи права својине Цркве над Светињама, вјерским објектима и земљишту били незаконити. Својевремено је један од њих јавно изнио нетачан и апсурдан податак да су православне цркве и манастири из Црне Горе укњижени у катастар Републике Србије!?! Да су овај надзор спровели прије припреме и усвајања дискриминаторних и неуставних одредби Закона о слободи вјероисповијести онда би знали на чему су. Ужасно је, али истинито да је Црква прво проглашена за кривца за наводно узурпирање и окупирање ”државне имовине”, а потом се долази до те њене наводне кривице.

Ми посједујемо доказе о уписима права својине Цркве у катастар, али и бројне доказе из којих се јасно утврђује да држава Црна Гора ни прије, а ни послије 1918. или било које друге године није била власник православних храмова, манастира и остале непокретне и покретне црквене имовине. Сви уписи у катастар непокретности, када су у питању Митрополија и остале епархије СПЦ у Црној Гори, вршени су транспарентно и законито и правоснажно су окончани”.

Р.В.

 

Pin It on Pinterest

Share This