Select Page

Епископ пакрачко-славонски Јован, уз саслужење монаштва и свештенства, служио је данас у Манастиру Јасеновац молебан за спас православних светиња у Црној Гори, којем је присуствовало око 200 вјерника.

Владика Јован је у бесједи вјерницима нагласио да само тамо гдје обитава Црква обитава и благодат Божија.

– Нека не мисле властодршци да ће и у Острогу најсветијем мјесту да обитава благодат без цркве Божије – истакао је владика Јован након Свете архијерејске литургије и молебана за спас српских светиња у Црној Гори, којем је присуствовао и директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић.

Владика Јован је поручио сабраном народу у Црној Гори, митрополиту Амфилохију, владикама и свештенству да ово што се дешава у Црној Гори није само питање нације, националног идентитета и људских права.

– Са овог светог мјеста, са новог Косова и Метохије желимо да поручимо да је то питање почело из овога мјеста, јер је одавде априла 1945. ударио брат на брата. У овом паклу на земљи који је постојао четири године пробудио се Кајин, најстрашнији икада у историји људског рода, и кренуо ножем на свога брата Авељу – нагласио је владика Јован.

Да буде још страшније, подсјетио је владика, у Јасеновцу је 1945. Црногорац ударио на Црногорца не тражећи од њега да се одрекне само свог племена, имена, Ловћенске капеле, него да се одрекне Бога живога.

– Овдје се родила та зла змија која сада диже своју главу у Црној Гори. Зато са овог мјеста, гдје је било страшно рођење те змије, опомињемо браћу у Црној Гори да та змија не тражи ништа мање него душу људи, душу сваког човјека, душу светиње и душу народа – указао је владика Јован.

Законом о слободи вјероисповијести у Црној Гори предвиђа се да држава постаје власник свих вјерских објеката који су изграђени до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање Закона о слободи вјероисповијести у Скупштини Црне Горе наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.

РТРС, Срна

Pin It on Pinterest

Share This