Select Page

Након молебана у саборном храму Христовог Васкрсења, улицама Подгорице су до цркве Светог Ђорђа под Горицом у до сада најмасовнијем молитвеном входу у овом граду прошле хиљаде вјерника у знак протеста због доношења дискриминаторског закона о слободи вјероисповијести.

Координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске протојереј-ставрофор Велибор Џомић казао је да је оволики број окупљених вјерника доказ да њихове светиње нијесу на продају,

„Нијесу за пазар, нијесу за тендере, нијесу за посластичарнице“, рекао је он.

Додао је да ни Турцима, који су у Подгорицу дошли половином 15. вијека, никада није пало на памет да одузимају цркву Светог Ђорђа под Горицом.

„Никада до данас никоме није пало на памет да одузимају цркву Светог Ђорђа и да прекњижавају ову црквену земљу“, казао је он и поручио да ће православни народ на безакоње властодржаца одговорити молитвом.

По повратку Литије, пред саборним храмом вјернима се обратио секретар Митрополије црногорско-приморске протојереј-ставрофор Обрен Јовановић који је заблагодари вјерном народу широм Црне Горе који је назвао савременим исповједником православља.

„Ви сте, народе и дјецо Божја, најпрецизнији уговор који Црква и држава могу да имају, јер свака одредба тога уговора је вашом молитвом, постом и љубављу дефинисана“, рекао је он.

Додао је да је тај народ најбољи закон написан у новијој историји Црне Горе.

„Јер ријечи тога закона нијесу мртво и непримјењиво слово и регула на папиру, већ су ријечи и слова тога закона ваша чиста срца испуњена Господом који је једини Пут, Истина и Живот“, казао је отац Обрен.

Упитао је ко може и помислити, а камо ли тврдити да ова Црква православна не постоји у Црној Гори.

„Да она нема правни субјективитет и континуитет. Ви сте, народе Божји, истински и прави субјективитет и континуитет ове Цркве Божје православне, која је дала све што је часно и честито,и достојно спомињања у Црној Гори. Јер, наш устав је Свето јеванђеље у коме је записана ријеч Божја на којој се градило све оно што је свето и вјечно у Црној Гори“, нагласио је он.

Поставио је питање властодршцима да ли знају да је сваки храм и хришћанин у Црној Гори ста преко двије хиљаде година.

„Знају ли да је Христобво крштење и наше крштење, да је Христово васкрсење и Његов живоносни гроб датум градње сваке цркве у Црној Гори. Те зато, оно што припада Христу Богу и оно што су градили они који су у Његово име крштени може бити само црквено и народно“, поручио је отац Обрен Јовановић.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Борис Мусић

 

Pin It on Pinterest

Share This