Select Page

Српска црква се није плашила да изјави неслагање с делатношћу Васељенске патријаршије по питању Украјине

У свечаној сали Московске духовне академије Његово високопреосвештенство Митрополит волоколамски Иларион, председник Oдељења за међуцрквене односе Московске патријаршије, одржао је 17. децембра 2019. г. предавање на тему „Међуправославни односи у данашње време”.

Током предавања студенти су могли да чују какво је стање у православном свету, како је црквена криза у Украјини и делатност Васељенске патријаршије по том питању утицала на односе међу помесним православним Црквама. Присутни су такође чули из прве руке како је текао процес припреме учешћа Руске православне цркве на Свеправославном сабору на Криту, и због чега је делегација Руске цркве ипак одустала од учешћа на поменутом догаћају одржаном 2016. године на том острву.

С обзиром на актуелност теме црквене кризе у Украјини, Митрополит је пружио ретроспективни преглед догађаја који су претходили стварању нове некаканонске структуре на канонској територији Украјинске православне цркве Московске патријаршије. Истакнут је “допринос” Васељенске патријаршије и западних политичких интереса у продубљивању раскола у Украјини. Као одговор онима који сматрају да прекид општења са Васељенском патријаршијом затвара могућност дијалога, Митрополит је изјавио да Руска црква није затворила врата за дијалог, већ је у тој ситуацији применила црквене каноне који забрањују литургијско општење са онима који ступају у заједницу са расколницима. На крају предавања Високопреосвећени је позвао да бранимо украјинску браћу, да се молимо за јединство Православне цркве и, по речима апостола Павла, имамо мир са свима (Рим 12,18).

После предавања студенти Московске духовне академије имали су несвакидашњу прилику да лично поставе питања Митрополиту у вези са актуелним дешавањима у православном свету.

Истакавши да српски народ молитвено подржава православну браћу у Украјини, јер на примеру Македоније и Црне Горе зна колико је тешко када братски народи ступају у конфликт, упитали смо Митрополита да ли је планирани свеправославни скуп у Јордану, који је Патријарх јерусалимски Теофил предложио током своје недавне посете Руској православној цркви, могуће организовати уколико на њему не буде присуствао Васељенски патријарх?

Митрополит Иларион је у свом одговору нагласио доследност Српске православне цркве у подршци коју је пружила Руској православној цркви по питању Украјине. Такође је било истакнуто да се Патријарх Иринеј и Синод СПЦ нису уплашили да изјаве своје неслагање у вези са делатношћу Васељенске патријаршије по питању Украјине.

Одговарајући на питање о свеправославном скупу, Високопреосвећени Иларион је изјавио да ће Руска црква подржати иницијативу Јерусалимског патријарха, јер само свеправославним решењем може се превазићи раскол у Украјини. Изразивши забринутост због могућег притиска са стране Запада на представнике помесних православних Цркава да не иду на поменути скуп, Митрополит је рекао да чак и уколико не буде било могуће да сви представници помесних православних Цркава буду присутни, скуп ће бити саветодавног карактера, јер је дијалог свакако бољи неко никакав дијалог.

Из Московске духовне академије,
Николај Сапсај

Pin It on Pinterest

Share This