Select Page

У Галерији САНУ, поводом 150 година од рођења, отворена је изложба „Свет и време Слободана Јовановића“. Обухвата дуг историјски период – историју српске државе од краја 19. до половине 20. века.

Изложба у Галерији САНУ представља живот, стваралаштво и просветитељску мисију једног од највећих српских интелектуалаца прве половине 20. века, великог српског политичара, педагога, правника, историчара и књижевника Слободана Јовановића.

Аутор изложбе Борис Милосављевић каже да су желели да она буде на више начина вишеслојна, пре свега да може да се прође и да се стекне естетски утисак без удубљивања у текстове.

„Сваки посетилац који би тако ушао може много да сазна о Слободану Јовановићу“, истиче Милосављевић.

Јунак изложбе први је Србин са именом Слободан. По Исидори Секулић, имао је миран ум, ретку логичку снагу, до врхунца изграђену мисао, читан са дивљењем.

Јовановићева интелектуална и друштвена заоставштина је велика.

На занимљивој поставци велика архивска грађа и обиље новог материјала, од фотографија до филма.

„То је филм на коме је Слободан Јовановић у својој кући у Симиној улици. То је једини до сада познат снимак Слободана Јовановића. Дакле, покушали смо да приближимо његово време, да видимо како се ми данас огледамо у његовом времену“, наводи Милосављевић.

Уз представљање капиталне интелектуалне заоставштине, кроз издања његових дела, чији дијапазон се кретао од историјских, правних, до књижевних, ова поставка фотографијама и документима оживљава атмосферу у којој је живео и стварао. Њен део су и два портрета, дела Уроша Предића и Марка Мурата, као и цитати Јована Скерлића, Милоша Црњанског, Исидоре Секулић и других угледних савременика о Јовановићу и његовом раду.

„Веома је тешко разумети да је неко ко се налазио у средишту културног и интелектуалног живота једног простора био тако лако заборављен“, нагласио је аутор поставке Борис Милосављевић.

Јовановић је био човек срећне научне, али несрећне политичке звезде.

Председник Организационог одбора за припрему обележавања века и по од Јовановићевог рођења је академик Коста Чавошки, а данас и сјутра у САНУ се, тим поводом, одржава и научни скуп. После априлског слома, 1941. Јовановић као потпредседник владе емигрира у Енглеску, где ће провести Други светски рат, а јула 1946. године у Београду је осуђен у одсуству на 20 година робије с принудним радом, уз конфискацију имовине. Умро је у Лондону 1958, а рехабилитован је тек 2007. године

Изложба „Свет и време Слободана Јовановића“ одржава се у галерији САНУ до 27. новембра.

Извор: РТС/Новости

 

 

Pin It on Pinterest

Share This