Izaberite stranicu

Великомученичко страдање Дјеве Христове, Марине – Огњене Марије, молитвено је обележено Светим литургијским сабрањем у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа под Горицом.

Светом литургијом началствовао је протојереј ставрофор Милета Кљајевић, док је за певницом на литургијске возгласе, праћен верним народом, одговарао појац овог Светог храма, Лука Павићевић.

Прочитавши јеванђелско зачало словом поуке присутнима се обратио прота Кљајевић рекавши да данашњу светитељку наш народ погрешно сматра за сестру Светог Илије.

Подсећајући нас на њено житије прота Кљајевић је укратко рекао да је њено мјесто рођења, Антиохија Писидијска; а да је њен отац, оставши удов, послао малу Марину – да је други одгаје и васпитају.

„Учени хришћани ишавши од градa до града, проповедаше Христа па је тако и мала Марина, сада већ као дјевојка, примила нову науку о Христу Господу, зажељевши да страда за Њега и крсти се у сопственој крви.“

Изјавом своје кћери да је хришћанка, отац је омрзнуо – као да је његова највећа душманка:

„Епарх који је пошао да гони хришћане, виде Марину која га очара својом љепотом; но на њене речи да је хришћанка и да је њен једини женик Христос  нареди да се подвргне мучењу.“

И док је справа за мучење кидала њено тијело, казао је прота, она се молила Господу како би сва мучења јуначки поднела.

„Бацивши је у тамницу, имала је духовно виђење, видевши белу голубицу, која јој рече: Радуј се Марина, јер си победила врага, јер је данас настао дан великог весеља ; док јој се са усана чула тиха молитва: Господе удостојио си ме да за Твоје Име прођем кроз огањ а сада ме удостој да и водом будем умивена од грехова својих.“

Кад су је бацил у кацу пуну воду, Марина рече: Ово је моје крштење!

Очевидац њенога страдања, како је казао прота, видео је огњени стуб изнад главе њене, који је достизао до небеса, те је тако у народу и добила име – Огњена Марија.

Погубљена је мачем на јучерашњи дан.

Началствујући свештенослужитељ прота Кљајевић потом је пререзао и благословио славски колач, поводом имендана, отроковице Марине, парохијанке храма под Горицом.

Елза Бибић

 

Pin It on Pinterest

Share This