Izaberite stranicu

Трибина „Ријеч“ УКЦГ и УКЦГ традиционално додjељују награде „Видовданска повеља“ и „Видовданска ријеч“ које се лауреатима уручују на „Видовданском пjесничком бдењу“.

На основу Статута Удружења књижевника Црне Горе, жири за додjелу Награде „Видовданска повеља“ Трибине „Ријеч“ УКЦГ за 2019. годину у саставу: Милица Краљ, предсjедницa, Новица Ђурић, члан, и јереј ставрофор Предраг Шћепановић, члан, на сjедници одржаној 24.јуна, једногласно је одлучио да се „Видовданска повеља” за 2019. годину, додијели Књижевном друштву Косова и Метохије за укупни допринос српској духовности и пјеснику Слободану Бећу Дошљаку, за пјесничку збирку „Сневање и пјевање.“

Слободан Бећо Дошљак је и овом збирком, сто двадесетом по реду, показао особит стваралачки однос према дјеци и детињству. Ослањајући се на традиционалан метод поимања свијета дјетињства аутор је личност дјетета поставио у централно средиште живота, указујући стиховима чистог лиризма и раскошном маштом на исконску доброту, поштење, радост, живост и ведрину као темељну основу у формирању будућег човјека.

Књижевно друштво Косова и Метохије самим својим постојањем и дјеловањем на Косову и Метохији припада високим националним институцијама које сваком написаном ријечју потврђују најстаменији коријен колектива на тој основној земљи српској; сваким стихом означавају древност и предање; сваком књигом трајно и сабиратељски чувају недјељиву цјелину косовско-метохијског простора, његову историјску, духовну и етичку димензију.

Оно је деценијама, од самог настанка, најпоудзанији родоплеменити сведок страдања и прогона српског народа са вјековних огњишта; страдања, уништавања, присвајања и отимања српских светиња, цркава и манастира; страдања српских гробова; затирања трагова српског народа коме се одузело свако право не само на будућност, већ и на садашњост и прошлост.

Наградом „Видовданска повеља“ Трибине „Ријеч“УКЦГ за 2019. годину, Књижевно друштво Косова и Метохије уписује јединствено Српско Свето и Светло Слово у хиљадугодишњу Љетописну књигу непромјенљивог трајања властитог рода под императивом Видовданског завета.

Књижевна манифестација „ Видовданско пјесничко бдење“ биће одржано у четвртак, 27. јуна у 19 часова, у Манастиру Свети Симеон Мироточиви на Немањинграду, Предград 31. Уводну бесједу рећи ће Милица Краљ, уредница трибине, а затим ће пјесници видовданског усмјерења говорити своје стихове.

Pin It on Pinterest

Share This