Izaberite stranicu

Његово преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије служио је са свештенством свечано бденије у навечерје празника Светог Василија Острошког Чудотворца у суботу 11.маја 2019. љета Господњег, уз молитвено учешће Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија и Митрополита тернопољског и кременецког Украјинске православне цркве Московског патријархата г. Сергија и Преосвећеног Епископа буеносајреског и јужно-централноамеричког г. Кирила, те бројног свештенства, монаштва и више хиљада вјерника.

Током службе вјерници су у непрекидној колони приступали цркви Ваведења Пресвете Богородице да цјеливају мошти Острошког Чудотворца.

Поздрављајући сабране радосним поздравом Христос Васкрсе, Митрополит Амфилохије је казао да је човејк биће које тражи не само хљеба који даје пролазни живот, него вјечни живот и да пије воде којом се напаја, али и оне која отиче у живот вјечни.

– Ово сабрање овдје поред ћивота Светог Василија Острошког је свједочанство те жеђи. Нијесте ви браћо и сестре дошли ради тјелесне глади и да се напојите тјелесне воде, јер тога имате много више код својих кућа него овдје, али то што сте дошли овдје у ову Божију пустињу гдје долазе такве душе вјековима, то је свједочанство да сте жедни те Воде, живе Воде, која отиче у живот вјечни и да сте гладни тога Хљеба, Хљеба живота, Хљеба кога се храни човјеково срце, човјеков ум, човјекова душа – казао је Митрополит Амфилохије и додао да је то Хљеб за који је Христос рекао ”Ја сам Хљеб живота и ко једе од овога Хљеба неће умријети, него ће жив бити”.

Свједок тога јесте управо Свети отац наш Василије, који није дошао прије 300 и више године овдје у ову пустињу што је био жедан и гладан земаљског хљеба, него је дошао што је био жедан те и такве Воде и гладан тога и таквог Хљеба, рекао је Митрополит Амфилохије.

– Крштен од дјетињства свога у Мркоњићима, у Херцеговини, он је поред своје честите мајке и оца васпитан у страху Божијем, у тој чежњи за Богом, за Божијом правдом, Божијом љубављу, Божијом истином, Божијим добром, и он је од самог дјетињства у том духу живио отишавши у онај манастир Завалу, код свог стрица, гдје је почео да се храни Божијом вјером и истином, Светим Причешћем, Тијелом и Крвљу Господњом и да се ту васпитава у страху Божијем и да на дар живом Богу приноси себе од ране младости. То је Свети Василије и такав је био до посљедњег свог издисаја – казао је Митрополит Амфилохије.

Он је казао да се у острошкој пустињи није нахранио само Свети Василије, већ се вјековима мноштво душа гладних и жедних Бога, окупља око њега у коме обитава Дух Свети.

– Свети Василије не само што је у своје вријеме даривао људе добротом, љубављу, молитвом и помоћи, него као што видите кроз вјекове, дарове које је примио од Господа који су се уселили у његово тијело, његову душу, његове мошти, он их непрекидно дарује свима онима који се дотичу његових светих мошти, а шта су његове мошти до хаљине живога Господа Христа Бога нашег, коме је он служио, а потом постао његово обиталиште – казао је Митрополит Амфилохије и позвао сабране да у миру, са страхом Божијим и љубављу приступају моштима Светог Василија.

Бесједа Митрополита Амфилохија на Бденију уочи празника Светог Василија

Акатист Светом Василију Острошком Митрополит Амфилохије је читао у поноћ поред његових светих моштију.

Извор: Манастир Острог

Pin It on Pinterest

Share This