Izaberite stranicu

На шесту недељу по Пасхи, на дан када Црква Христа Васкрслога прославља Светог Апостола Јакова, сина Зеведејевог и Светога Игњатија Брјанчанинова, служена је Божанствена литургија у Цркви Побједоносца Георгија под Горицом у Подгорици.

Светим Евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј ставрофор Милета Кљајевић уз молитвено учешће некадашњег и садашњег старјешине Храма Светог Георгија, прота Милуна Фемића и Велибора Џомића.

Литургијско славословље, Богу Живоме праћено је пјевницом за којом су одговарали појци овог Светог  храма.

Прочитавши јеванђељско зачало, словом поуке сабранима се потом обратио началствујући свештенослужитељ, прота Кљајевић, говорећи о исцјељењу слијепога од рођења – почевши своје обраћање сабранима, ријечима  Јеванђелисте Јована Богослова, кроз кога Христос проговара, ријечима: „Ја дођох на суд на овај свијет, да виде који не виде, а који виде да постану слијепи“

 ,, Овај хумани догађај даје нам повод да говоримо о тешком животу слијепог човјека. Сваки орган нашега тијела има Богом одређену  улогу. Чула су нам потребна да упознамо стварност која нас окружује. Чуло вида нам даје најпотпунију слику спољашњег свијета“, нагласио је прота истичући да помоћу њега видимо плаво небо, сунце, љепоту Божије природе, лик мајке…

Он је казао да без обзира што је тијелесно слијепило заиста тешко, веће и трагичније је духовно слијепило.

,, Човјек без вида живи у тијелесно – физичком мраку, а духовно слијепи човјек живи у душевном мраку и не види зраке Небеске свјетлости. Он не види и не осјећа у души својој Божанске истине, нити их има у срцу своме. Не осјећа и неће да види у самој природи присуство једне разумне, свезнајуће и свемогуће Силе, Бога творца духовног и материјалног свијета. Слијепац од рођења је добио вид од свемогућег Сина Божијег Христа а фарисеји, који су имали тијелесни вид кроз своју надменост и оспоравање Христу да је својом Божанском свемоћи чинио чудо (дао тијелесно слијепом вид) постадоше слијепи код очију“,  казао је отац Милета.

На крају прота Кљајевић је позвао је вјерујући народ да кроз нашу Свету цркву идемо за Христом Богом, Спаситељем нашим, како би се просвећивали и освећивали свјетлошћу Његовог Јеванђеља, а све не би ли појачали свој духовни вид како би живјели и радили у свјетлости Његових заповијести, које ће нас Христовим путем водити ка духовној свјетлости и довести у Царство небеско.

Примивши Пречасној Тијело и Крв Његову у Светој тајни причешћа, заједничарење под Горицом, настављено је у црквеној гостопримници у пријатном расположењу парохијана и свештенослужитеља овога Светог храма.

Елза Бибић

 

Pin It on Pinterest

Share This