Izaberite stranicu

У четврту недељу послије Васкрса која се назива Недеља раслабљенога, служена је Света литургија у Храму Светог Јована Владимира у Бару. Началствовао је протојереј-ставрофор Слободан Зековић а саслуживали су протојереј Љубомир Јовановић и јереј Младен Томовић.

Тумачећи данашње Јеванђеља отац Слободан је казао да је Господ срцезналац препознао у Витезд Бањи у којој су се повремено дешавала Божија излијечења, раслабљенога човјека који је  38 година био болестан, одузет, али који је имао велико трпљење, наду, вјеру да ће једнога дана и он успјети први да дође до воде и задобије исцјељењење.

– Та његова нада, чекање трајало је 38 година. Господ човјекољубиви наградио је његову вјеру, трпљење и исцјелио га не водом која се у Бањи узбуркавала повремено, него силом ријечи своје Божанске, рекавши му „Устани! Узми одар свој и ходи“, казао је отац  Слободан.

Подсјећајући да Свети оци на различите начине тумаче ово Јеванђеље отац Слободан је казао да се сви слажу у тумачењу да ова Бања није ништа друго него Христова црква у којој свако од нас лежи раслабљен од гријехова, страсти и живота, који често није у складу са Јеванђељем и заповијестима Божијим.

-У тој причи свако од нас се може препознати. Сви се мање-више трудимо да живећи у Цркви Христовој по заповијестима Божијим задобијемо исцјељење од тјелесних и духовних болести. Опхрвани својим гријесима и страстима, манама и слабостима, свако од нас тако раслабљен лежи и борави у бањи Витезди, која  је Христова црква. Па како ко по вјери то  изнесе. Неко 5 година, неко 10, неко 30, a неко се цијелога живота бори да задобије исцјељење- очишћење и да се цијелим својим бићем васпостави у оно стање за какво нас је Господ саздао и створио. И Господ по својој љубави опет чини оно чудо које је чинио у Витезди, рекао је протојереј-ставрофор Слободан истичући да Господ никога на силу не спасава и исцјељује, него хоће од нас вјеру и трпљење, све оно што је красило овога болесника којег зато и пита „Хоћеш ли здрав да будеш?“

-Раслабљени хоће да се исцјели, али за 38 година није нашао никог  ко би му помогао да се спусти у воду и излијечи. И у томе трпљењу, вјери, нади он је дочекао да види не обичног човјека, него Богочовјека Христа који га је исцијелио. Е, тако дакле и ми опхрвани својим страстима, болестима  а тражећи у Цркви Христовој од Њега исцјељења, треба да имамо ту добру вољу и вјеру, наду какву је имао овај раслабљени човјек да бисмо се удостојили не само исцјељења него и свих других дарова Божијих које Господ обилато даје онима који га воле и који му отворенога срца са вјером и љубављу приступају, истакао је отац Слободан.

Светом причешћу приступио је бројни народ, а сабрање је настављено у крипти Храма.

Дејан Вукић

Pin It on Pinterest

Share This